Redactia.ro

Ce trebuie să faci de Sânziene 2024 pentru a scăpa de necazuri tot anul. Toate femeile trebuie să știe asta

Pe 24 iunie, imediat după solstițiul de vară, se celebrează Drăgaica sau Sânzienele, o sărbătoare populară cu rădăcini adânci în cultura românească, care coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare împletește tradiții creștine și păgâne, fiind un prilej de a onora atât sfinții, cât și divinitățile naturii.

Deși Sânzienele sunt asociate cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cu Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, originea lor este mult mai veche, legată de un străvechi cult solar. În mitologia românească, Sânzienele sunt descrise ca fiind niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care trăiesc ascunse în pădurile întunecate, neumblate de om.

Ce trebuie să faci de Sânziene 2024

Potrivit tradițiilor, Sânzienele sunt ființe magice care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele cântă și dansează, împarte rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. Spre deosebire de Rusalii, care sunt aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Totuși, ele pot deveni rele dacă sunt supărate, lovind pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, stârnind din senin vijelii sau aducând grindină care distruge recoltele și florile.

Una dintre credințele populare spune că în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar forțele benefice ajung la apogeu, făcând posibile minunile. În această noapte, zânele oferă florilor și buruienilor daruri deosebite pentru a trata anumite afecțiuni. Se spune că dacă bei o ceașcă de ceai de sânziene, vei fi sănătos tot anul.

Există și o tradiție de a arde necazurile viitoare. Pe o foaie de hârtie albă se notează toate problemele de care vrei să scapi, apoi se arde hârtia, simbolizând eliberarea de greutăți. Pentru îndeplinirea dorințelor, la miezul nopții se aprind trei lumânări albe și se rostește rugăciunea Inimii de trei ori: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”

Cum să te ferești de necazuri

În credința populară, pentru a nu fi loviți de blesteme, oamenii au creat ritualuri complexe. De asemenea, în ajunul sau în ziua de Sânziene se întâlneau practici și obiceiuri de divinație, pentru aflarea ursitei și a norocului în gospodărie. În această noapte, tinerele singure care își pun flori de sânziene sub pernă își vor visa ursitul.

Se spune că în noaptea de Sânziene, între 23 și 24 iunie, se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în multe zone din țară se fac pomeni pentru morți, numite „moșii de Sânziene”.

Drăgaica sau Sânzienele reprezintă nu doar o sărbătoare a naturii și a fecundității, ci și un moment de reflecție spirituală și de conexiune cu divinitatea. Este o ocazie pentru oameni de a se reconecta cu tradițiile străvechi și de a participa la ritualuri care aduc sănătate, prosperitate și armonie în comunitate. Această sărbătoare îmbină elemente mistice și religioase, fiind o expresie a credinței și a respectului față de forțele naturii.

Cu trecerea timpului, Drăgaica sau Sânzienele au păstrat farmecul și misterul lor, rămânând o parte esențială a culturii și folclorului românesc. Prin tradițiile și obiceiurile sale, această sărbătoare continuă să fie un prilej de celebrare a vieții și a legăturii profunde dintre om și natură.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: