Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să știi despre mâncarea picantă. Ardeiul iute, leguma care te ajută să trăiești mai mult

Ce trebuie să știi despre mâncarea picantă. Ardeiul iute, leguma care te ajută să trăiești mai mult

ardei iute beneficii

Când vine vorba de mâncărurile picante, oamenii se împart, în general, în două categorii: cei care le adoră și cei care le evită cu orice preț. Alimentele picante nu sunt doar o provocare pentru gusturile noastre, ci pot aduce și o serie de beneficii pentru sănătate, dar și riscuri, așa cum arată diverse studii și experți în nutriție.

Cuprins:

Care sunt beneficiile alimentelor picante

Reducerea tensiunii arteriale și controlul greutății

Substanțele active din produsele picante, precum capsaicina, pot contribui la reducerea tensiunii arteriale și la controlul greutății. Conform unei treceri în revistă a studiilor din anul 2022, alimentele picante și ardeii iuți pot îmbunătăți tensiunea arterială și pot reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral. Capsaicina, compusul activ din ardeii iuți, este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și vasodilatatoare, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui.

Îmbunătățirea profilului lipidic

Un studiu observațional din 2017 a arătat că consumul frecvent de alimente picante este asociat cu scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscut și ca colesterol „rău”. În plus, persoanele care au consumat alimente picante de mai mult de cinci ori pe săptămână au avut niveluri semnificativ mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau colesterol „bun”, comparativ cu cele care nu au consumat astfel de alimente.

Îmbunătățirea sănătății intestinale

Microbiomul intestinal, compus din trilioane de bacterii, joacă un rol vital în sănătatea generală și bunăstarea noastră. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale a fost asociat cu diverse tulburări gastrointestinale și metabolice, precum sindromul colonului iritabil și diabetul. În timp ce alimentele picante pot provoca disconfort digestiv la unele persoane, consumul moderat poate fi benefic pentru sănătatea intestinelor. Cercetările sugerează că, capsaicina poate crește cantitatea de bacterii bune din intestin, contribuind astfel la un microbiom intestinal sănătos.

Pierderea în greutate

Consumul de alimente picante poate contribui la gestionarea greutății prin creșterea metabolismului și arderea grăsimilor. Studiile au arătat că, capsaicina poate crește termogeneza, procesul prin care corpul arde calorii pentru a produce căldură. De asemenea, alimentele picante pot reduce pofta de mâncare, ajutând astfel la controlul aportului caloric zilnic.

Longevitate

Unul dintre cele mai promițătoare beneficii ale alimentelor picante este potențialul lor de a crește longevitatea. Studiile sugerează că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale capsaicinei pot juca un rol crucial în acest sens. Consumul regulat de alimente picante a fost asociat cu un risc redus de mortalitate, în special în cazul bolilor cardiovasculare și al cancerului.

Alimentele picante pot provoca si probleme de sănătate dacă sunt consumate în cantități mari

Arsuri la Stomac

Capsaicina poate irita mucoasa stomacului, provocând arsuri la stomac, mai ales la persoanele cu sensibilitate gastrică. Acest lucru poate duce la o senzație de arsură în piept și esofag, fiind deosebit de neplăcut pentru cei care suferă de reflux gastroesofagian.

Greață și Vărsături

Consumul excesiv de alimente picante poate provoca greață și vărsături. Aceasta se datorează iritației mucoasei gastrice și a tractului digestiv. Persoanele care nu sunt obișnuite cu alimentele picante sunt mai predispuse la aceste efecte adverse.

Dureri de Stomac

Aceste simptome sunt mai frecvente la persoanele cu afecțiuni gastrointestinale preexistente, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau gastrita.

Alimentele picante pot fi integrate cu succes într-o dietă echilibrată și sănătoasă, adăugând nu doar savoare, ci și beneficii nutriționale. Este esențial să se mențină un echilibru și să se evite excesele pentru a preveni posibilele efecte adverse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: