Zacusca este unul dintre preferatele preparate ale românilor. Odată cu venirea postului începem să schimbăm și meniul de zi cu zi, iar acest preparat este printre cele mai preferate de românii care se abțin de la carne, lapte si ouă.
Cea mai bună zacuscă de post
Zacusca este un preparat simplu, rapid si gustos. Ea se prepară din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei și se pune că provine din Armenia sau Georgia. Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite:
Rețetă zacuscă de vinete, cea mai veche cunoscută- Ingrediente
* Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
* Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg
* Ceapă albă – 2 kg
* Bulion de roşii – 3 l
* Ulei de floarea soarelui – 500 ml
* Sare – 3 linguri sau după gust.
Citește și: Rețetă de post de la Mănăstirea Prislop. Cum prepară măicuțele o ciorbă de fasole delicioasă
Pentru cei care au o preferință aparte pentru zacusca cu un ușor miros de fum, este recomandată coacerea legumelor pe tablă sau grătar.
Mod de preparare zacuscă
Se coc vinetele, se curăță, iar apoi se scurg bine și se toacă sau se dau prin mașina de tocat. La fel procedați și cu ardeii: se curăță de semințe, se lasă la scurs și se presară sare, după care se toacă.
Pregătiți bulionul, respectiv 3 litri. Dacă nu folosiți bulion, puteți trece prin mașina de tocat sau robot aproximativ 3 kg roșii, pe care să le folosiți apoi în zacuscă.
INGREDIENTUL SECRET este boiaua, pe care unele gospodină o Adaugă atât pentru un plus de culoare, dar și pentru o aromă specială. Poți opta și pentru boia picantă, în funcție de preferințe.
După ce ați pregătit acestea, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Se încinge bine uleiul într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă la călit, amestecând periodic. După aproximativ 15 minute, adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. Tornați mai apoi amestecul de vinete și ardei.
Amestecați, adăugați sarea și, dacă nu este suficientă cantitatea, puneți după gust. Când începe să fiarbă bine, faceți focul mic și lăsați la fiert în jur de 2-3 ore și nu uitați să amestecați periodic, pentru a nu se lipi. Aveți grijă să o acoperiți, pentru a evita orice accident.
Între timp, puteți steriliza borcanele la cuptor la 150 de grade, aproximativ 30 de minute.
Zacusca de vinete cu ardei este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă, își schimbă textura. Turnați zacusca de vinete fierbinte în borcanele curate și uscate din timp.