Redactia.ro
Home » Știri » Cea mai mare criză din ultimii 50 de ani a început. Cât ne va costa războiul din Ucraina

Cea mai mare criză din ultimii 50 de ani a început. Cât ne va costa războiul din Ucraina

criza globala 2

La începutul învaziei din țara vecină cu România, consecințele economice nu erau foarte evidente. Era greu de înțeles că problemele vor fi, de fapt, globale.

În acest sens, Banca Mondială a publicat un raport legat de consecințele economice ale războiului pe piața de mărfuri. Criza are șanse uriașe să se resimtă până la sfârșitul anului 2024. Această estimare, însă, depinde și de evoluția total imprevizibilă a războiului.

Scumpirile la energie, doar un început

Prețurile la energie au crescut alarmant în ultimii doi ani. O astfel de situație nu s-a mai întâlnit de la criza petrolului din 1973. Saltul prețului la alimente este cel mai mare din timpul crizei economice din 2008 și până în prezent. Potrivit raportului instituției bancare, aceasta este realitatea actuală, la nivel global.

„În general, acest lucru se ridică la cel mai mare șoc al materiilor prime pe care l-am experimentat din anii ’70 încoace”, a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.

Pentru a înțelege mai bine consecințele globale ale războiului din Ucraina și al modului în care sancțiunile aplicate Rusiei ne afectează pe toți, este nevoie de câteva statistici.

Unul dintre principalii exportatori de petrol, gaze naturale și cărbune din întreaga lume este chiar țara lui Putin.  Ucraina, pe de altă parte, este o sursă globală foarte importantă pentru grâu și porumb. Creșterea prețului la îngrășăminte și metale cheie este cauzată de creșterea costurilor energetice, necesare pentru producție sau extracție.

Anul acesta, prețul la energie se estimează că va crește cu peste 50%. Abia în 2023 și 2024 va intra pe o pantă descendentă. Și prețurile alimentelor vor urca cu 22,9% în acest an. De altfel, sunt evidențiate de o creștere de 40% a prețurilor la grâu, potrivit raportului Băncii Mondiale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: