Redactia.ro
Home » Știri » CEDO a condamnat Elveția la plata de daune morale unei cerșetoare din România

CEDO a condamnat Elveția la plata de daune morale unei cerșetoare din România

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (cedo)  a condamnat Elveția la plata de daune morale pentru o cerșetoare din România. 

CEDO a condamnat Elveția la plata de daune morale unei cerșetoare din România

CEDO a luat această măsură după ce Elveția ar fi aplicat o amendă mare unei românce, pentru cerșetorie pe un drum public din Geneva.

CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Cerșetoarea de orgine română este de etnie romă, este analfabetă și s-a născut în 1992. Femeia a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elvețieni amendă pentru cerșetorie pe un drum public. Femeia  nu avea un loc de muncă și nici nu primea ajutor social, fiind plasată în detenție provizorie pentru că nu a plătit amenda.

Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie, a subliniat CEDO.

Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Elveția a încălcat, prin acest lucru, articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, articol care protejează respectarea vieții private și a vieții familiale.

Mai mult, Elveția trebuie să îi achite reclamantei suma de 922 de euro daune morale.

 

România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender

CEDO a decis astăzi că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate. Acest lucru constituie o violare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat al Aociației Accept.

Potrivit sursei citate, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă dreptul la viață privată și autonomia personală.

Potrivit Asociației Accept, CEDO  aluat această decizie în cauzele X și Y împotriva României. Astfel, doi bărbați transgender au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră, scrie G4media.ro.

Cei doi bărbați au primit o compensație morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9755 euro cheltuielile de judecată și 1.153 de euro daune materiale. CEDO a explicat violarea drepturilor persoanelor transgender în România, astfel : „În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă.”

Asociația ACCEPT salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltaea unei proceduri clare și transparente pentru modificarea genului îna ctele de stare civilă. ACCEPT a considerat că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declarația persoanei.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: