Redactia.ro
Home » Știri » Cei 7 violatori din Vaslui sunt astăzi liberi, grație recursului compensatoriu

Cei 7 violatori din Vaslui sunt astăzi liberi, grație recursului compensatoriu

violatori

Cei șapte violatori din Vaslui sunt toți liberi astăzi, grație „recursului compensatoriu”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț, în conferința SuperTeach susținută în fața profesorilor, la Cluj-Napoca.

Cei 7 tineri au agresat sechestrat și agresat sexual o fată, în noiembrie 2014, când aceasta se întorcea de la școală, potrivit Digi 24. Cumplitul viol s-a petrecut pe 10 noiembrie 2014 pe două câmpuri. Unul din comuna Văleni și altul din comuna Moara Domnească, județul Vaslui.

Judecătoria Vaslui a fost blândă cu violatorii care au șocat o țară întreagă. Faptele comise au fost extrem de grave, iar pedeapsa ce trebuia aplicată era cea maximă de 12 ani. În schimb, cei șapte violatori au primit doar 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare.

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Asociației VeDem Just, a amintit în cadrul conferinţei SuperTeach despre „un alt fenomen prezent în Romaânia – porn revenge și șantajul cu poze intime.

DOCUMENT: Recursul compensatoriu a eliberat 634 de violatori și 110 pedofili

Îi învățăm pe copii că tot ce le transmit altora în mediul online s-ar putea să fie la un moment dat periculos pentru ei. Dar, desigur, noi evităm să facem educație sexuală în școli, pentru că se supără preoții și probabil unii dintre părinți”, transmite edupedu.ro.

Judecătorul a amintit și că „15 ani e vârsta consimțământului sexual și orice raport sexual consumat cu o persoană, chiar cu consimțământul acesteia, dar sub 15 ani, poate să atragă dosar penal pentru autor“.

Danileț a atins și subiectul grupurilor de whatsapp, extrem de frecvente printre părinți, și a amintit cazul elevilor unui liceu din Cluj care „și-au făcut un grup de discuții pe internet în care și-au permis să insulte profesorii din școală, ceea ce a generat o complexă acțiune disciplinară împotriva a vreo 60 de elevi”.

Ce trebuie să facă profesorii când un minor este agresat

Întrebat de o profesoară, despre ce ar trebui să facă profesorii când un minor este agresat, judecătorul Cristi Dănileț a răspuns: „Aveți obligația arătată în legea 272 din 2004 cu privire la promovarea și protejarea drepturilor copilului, care spune că organele statului care au în supraveghere sau în educare copii trebuie să anunțe imediat DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) cu privire la buz sau neglijență.

Deci dacă un copil pleacă de acasă, fuge de acasă sau vine la școală cu urme de vânătăi pe el sau v-a spus o fată, de regulă, că a fost agresată de concubinul mamei – ăsta e un fenomen în România – imediat anunțați DGASPC sau Parchetul, adică locul în care sunt procurori. Aveți obligație legală, nu este posibilitate. Este obligație”.

 

Loading...