Ficatul îndeplinește diverse sarcini importante. Și dacă nu funcționează bine, afectează întregul organism. Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzina a organismului, ficatul uman având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale.
Condimentele ar trebui evitate dacă dorim să avem un ficat sănătos
Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașînă care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului sau de detoxifiere. Iată alimentele pe care nu trebuie să le consumăm dacă ne dorim să avem un ficat sănătos!
Cunoscutul medic Irinel Popescu a fost prezent la potcastul lui Cătălin Măruță și a vorbit despre cât de periculoase sunt condimetele pentru ficat. Acestea dăunează ficatului și ar trebui să le consumăm cât mai rar posibil.
„Nu fac neapărat rău. Știți bine că indienii mănâncă atât de condimentat încât ar trebui toți să moară de ficat, dacă acestea ar fi toxice. Însă, sunt destul de agresive pentru tubul digestiv, mai ales pe anumite segmente. Zona terminală, pacienții cu hemoroizi… nu aș recomanda în aceste situații condimente. Nici de stomac nu sunt ușor tolerate, dar sigur depinde de gusturile fiecăruia”, a afirmat Irinel Popescu în cadrul podcastului.
De altfel, nici consumul alimentelor iuți nu ar fi prea indicat. Medicul a desființat teoria conform căreia alimentele iuți ar curăța stomacul. „Nu e chiar așa. Dar unele ajută. Asta dacă ne referim în mod specific, nu la condimente. De exemplu, usturoiul. Acesta are multe acțiuni pozitive. El este foarte neplăcut social, dar altfel ajută vasele de sânge și nu numai”, a adăugat el.
Mierea de dovleac regenerează celulele hepatice
Conform Lidiei Fecioru, există un anumit tip de miere care poate contribui la regenerarea celulelor hepatice: mierea de dovleac. „Această miere de dovleac este bună pentru cei care au avut hepatită şi încă au virusul activ. Totodată, mierea de dovleac este bună şi pentru cei care au probleme cu fierea. Chiar şi pentru cei care au avut transfuzii. Mierea de dovleac se obţine în felul următor: se curăţă bine, bine dovleacul şi se umple cu zahăr. Se lasă într-un vas mare, până când se înmoaie coaja. Coaja dovleacului trebuie să devină moale, moale. Nu se mestecă în dovleac, ci se răstoarnă când coaja e gata. E aur pentru ficat. Se poate lua cu lingura din interior cât vrem. Nu există o doză anume”, a declarat aceasta, în platoul unei emisiuni televizate de la Antena 3.