Redactia.ro
Home » Știri » Cel mai poluat oraș din România, în 2023: „În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică”

Cel mai poluat oraș din România, în 2023: „În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică”

Cel mai poluat oraș din România, în 2023: „Sunt compuşi cancerigeni și riscul de afectare psihică plutește în aer”

Iată care e cel mai poluat oraș din România, în 2023. Orașul depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid laolaltă, asta deși sunt orașe de 20 de ori mai mari. La polul opus, cel mai curat aer din țara noastră poate fi respirat în municipiul Galați.

Cel mai poluat oraș din România, în 2023: „În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică”

Poluarea în orașe este o problemă majoră în multe părți ale lumii, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor. Localitățile poluate pot avea aer plin de particule mici, gaze nocive și alți poluanți proveniți din surse precum traficul rutier, industrie și încălzirea locuințelor. Așa cum se știe deja, această poluare a aerului poate avea o serie de efecte negative.

Poluarea aerului poate provoca sau agrava afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul și bronșita cronică. Este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral. În plus, există dovezi că poluarea aerului poate afecta sănătatea mintală. De asemenea, sunt unele voci care susțin că există o legătură între poluarea aerului și dezvoltarea diabetului și chiar cancerului.

Cel mai poluat oraș din România, la momentul actual, este Iașiul, care depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid laolaltă, asta deși sunt orașe de 20 de ori mai mari, potrivit Antena 3 CNN.

Locuitorii Capitalei Moldovei respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5, arată ultimul raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului. Potrivit documentului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil.

În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.

„Din păcate, aşa cum arată statisticile la nivel european, Iaşiul ocupă un loc ruşinos. Se află pe locul 20 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar la nivel naţional este cel mai poluat oraş. Mă refer la calitatea aerului”, a afirmat Bogdan Balanişcu, preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi și secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silenţios mod cu putinţă. Cartiere noi, blocuri construite în mod haotic, avize de construcţie oferite cu prea multă lejeritate şi riscul final de străzi aglomerate cu maşini spumegând noxe ce ne scurtează viaţa”, explică dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: