Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cel mai șocant experiment psihologic din istorie. Băiatul care a fost crescut ca o fetiță

Cel mai șocant experiment psihologic din istorie. Băiatul care a fost crescut ca o fetiță

GALERIE FOTO (2)

De-a lungul timpului s-au remarcat diverși psihologi prin cele mai neobișnuite experimente pe care le-au realizat. Unele au eșuat, iar altele au rămas în istorie ca fiind unele dintre cele mai șocante.

Un experiment surprinzător este și cel în care a fost implicat americanul David Reimer. Acest caz a ajuns cunoscut în toată lumea, iar pe oameni i-a inspăimântat această poveste.

S-a născut băiat, dar a fost crescut ca o fată

Experimentul acesta a schimbat definitiv gândirea psihologilor despre natura umană. În cadrul acestuia este adus David Reimer care s-a născut în 1965, în Winnipeg ca băiat. În urma unei operații de circumcizie, băiatul și-a pierdut penisul din cauza arsurilor la vârsta de opt ani.

Psihologul John Money s-a gândit la un experiment mai diferit: băiatul să fie supus unei operații de schimbare de sex și să fie crescut ca o fată pentru a putea avea o viață normală. Acest lucru s-a și întâmplat. Familia lui David a fost de acord cu această schimbare, iar în următorii ani băiatul a primit numele de „Brenda” și a fost operat pentru a avea vagin.

Identitatea de gen este înnăscută sau nu?

Acesta era întrebarea pe care și-a pus- o și psihologul în momentul în care a decis începerea acestui experiment. El a vrut să demonstreze faptul că toți oamenii sunt la fel când se nasc, neexistând diferențe de gen. De asemenea, el consideră că identitatea de gen este dobândită datorită mediului înconjurător, dar mai ales datorită educației.

David Reimer
David Reimer

Până în momentul în care Brenda a atins pragul adolescenței, aceasta a avut comportamentul unui băiat. Ea a aflat la vârsta de 14 ani adevărul: „Dintr-o dată totul a avut sens, de ce m-am simțit băiat în toată această perioadă. Nu eram ciudat. Nu am fost nebun”. Aceasta a trecut printr-o perioadă șocantă și prin niște stări greu de descris.

De la aflarea adevărului a încercat să redevină băiat pe toate căile. Acest lucru nu s-a întâmplat și a ajuns să sufere de depresie. Episodul acesta și-a pus amprenta cel mai tare asupra sănătății mintale, astfel încât la vârsta de 38 de ani s-a sinucis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini