Redactia.ro
Home » Știri » Cele mai pașnice națiuni din lume. Care sunt țările fără armată

Cele mai pașnice națiuni din lume. Care sunt țările fără armată

tarile care nu au armata

La nivel mondial există 21 de țări care nu au armată proprie . Există și state care, deși nu au armată, păstrează forțe paramilitare. Aceste 21 de state se împart in doua categorii: țări fără absolut nicio forță militară și țări fără armată, dar cu forțe militare limitate. Cele 19 țări fără absolut nicio forță militară: Andorra , Costa Rica, Dominica, Grenada, Haiti, Insulele Marshall, Insulele Solomon, Kiribati, Liechtenstein, Mauritius, Nauru, Palau, Samoa, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Statele Federate ale Microneziei, Tuvalu, Vatican . Următoarele 3 țări care nu au armată dar au forțe militare limitate sunt: Islanda, Monaco, Panama .

Islanda este renumită în istorie prin faptul că nu are armată. Astfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania. Are o unitate de menținere a păcii formată din 30 de persoane, condusă de Ministerul Islandez de Relații Externe. Este desemnată în principal pentru operații de păstrare a păcii și a fost fondată în anii 1990 pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO, căci suferea de lipsa unor forțe armate, suficiente pentru a suporta operațiunile pacifiste ale NATO. Din moment ce nu sunt o armată propriu-zisă, se spune că Islanda nu are armată. Cea mai mare componentă militară este paza de coastă (Territorial Waters Guard), care este similară, în structură și mod de operare, cu forțele marine ale multor alte țări.

Care sunt țările care nu au armată?

Monaco a renunțat la investiția într-o armată generală în secolul al XVII-lea din cauză că avansul tehnologiei artileriei a făcut din Monaco o țară lipsită de apărare. Încă se consideră ca având forțe militare limitate. Defensiva este responsabilitatea Franței, dar două unități militare mici sunt menținute; una protejează Prințul și judiciarul, în timp ce cealaltă este responsabilă pentru apărarea civilă și combaterea incendiilor. Amândouă sunt antrenate și echipate cu arme.

Panama și-a desființat armata în 1990, fapt confirmat de votul parlamentar unanim pentru schimbarea constituțională din 1994. Forțele Publice Panameze, printre care și Poliția și Armata Națională, Serviciul Maritim Național, Serviciul Aerian Național și Serviciul Instituțional de Securitate au câteva capacități de război.

Statele Federate ale Microneziei, Insulele Marshall și Republica Palau se bazează pe S.U.A. pentru apărare. Vaticanul menține trupe de jandarmerie pentru problemele interne de poliție. Liechtenstein și-au dizolvat armata în 1868 din cauză că aceasta a fost considerată prea costisitoare. Armata este permisă doar pe timp de război, dar nu a fost pus niciodată în această situație.

Armata Haitiului a fost desființată în iunie 1995, dar rebelii au cerut restabilirea acesteia. Poliția Națională Haitiană, cu 9.000 de oameni, menține câteva unități paramilitare; acestea sunt considerate a fi mai mari decât este necesar, considerând armatele mult mai mici a unor țări învecinate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: