Redactia.ro
Home » Știri » Certificatul verde COVID, obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză vaccinarea sau testarea riscă suspendarea contractului de muncă

Certificatul verde COVID, obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză vaccinarea sau testarea riscă suspendarea contractului de muncă

Certificatul verde Covid va deveni obligatoriu pentru personalul medical. Potrivit unui proiect de lege de pe masa Ministerului Sănătății, cei care refuză vaccinarea sau testarea riscă suspendarea contractului de muncă și chiar încetarea de drept a contractului.

Ministerul Sănătății a publicat, în cursul zilei de luni, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul medical din cadrul unor unități publice și private. Explicații pe marginea subliectului au fost făcute chiar de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Reprezentatul de la Sănătate a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă.

Certificatul verde COVID, obligatoriu pentru personalul medical

Conform documentului, personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În caz că nu va fi prezentat certificatul verde, următoarea măsură este suspendarea contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept.

Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Reprezentatul Sănătății a amintit că 70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.

În cele din urmă, proiectul de lege va merge în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.

Certificatul verde COVID, obligatoriu pentru personalul medical. Ce prevede proiectul

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

„În cazul în care nu se prezintă (certificatul digital – n.r.) – avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează – va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a mai adăugat ministrul interimar al Sănătății.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: