Redactia.ro
Home » Știri » China confirmă: pledează pentru pace și va media conflictul dintre Ucraina și Rusia

China confirmă: pledează pentru pace și va media conflictul dintre Ucraina și Rusia

China confirmă că va media conflictul dintre Ucraina și Rusia, după ce Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borell, a propus acest lucru în cadrul unui interviu de sâmbătă. Ministrul chinez de externe a declarat că Beijingul a început deja aceste demersuri. 

China confirmă: pledează pentru pace și va media conflictul dintre Ucraina și Rusia

Începutul războiului dintre Ucraina și Rusia a reprezintă un moment deosebit de tensionat, mai ales că amenințarea unui posibil conflict mondial este mai puternică ca oricând. În timp ce puterile lumii au aplicat numeroase sancțiuni țării conduse de Vladimir Putin, unul dintre aliații săi de seamă, China, nu și-a exprimat clar poziția față de cele întâmplate în ultimele 12 zile.

Pentru mult timp, s-a crezut că Rusia și China ar putea lupta împreună în acest război, mai ales că de-a lungul timpului au avut câteva exerciții militare comune. Xi Jinping a clarificat însă că nu sunt „aliați”, ci doar „parteneri”, fapt ce a risipit temerea că statul său s-ar putea implica direct în conflictul militar din Ucraina.

China alege însă să susțină pacea și negocierile pentru încetarea conflictului. După ce UE le-a sugerat să preia rolul de mediator, ministrul chinez de externe a confirmat că țara pe care o reprezintă se va implica în acest sens.

„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a menţionat ministrul chinez de externe.

Mai mult, Beijingul își asumă în rol important în ceea ce privește negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

„China este gata să continue să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a conduce medierea necesară, atunci când este necesară”, a spus ministrul de Externe, Wang Yi, într-o conferință de presă.

UE susține implicarea Chinei în rol de mediator în acest conflict

Sâmbătă, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a propus o soluție în cazul crizei din Ucraina: China, partenerul cel mai de seamă al Rusiei, ar putea media conflictul. Josep Borrell, a susținut în cadrul unui interviu pentru o publicație spaniolă că acest rolul ar trebui preluat de Beijing, întrucât Europa și SUA nu pot face acest lucru.

„Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar … Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta.”

De altfel, China a susținut deja negocierile pentru pace în mod public. În cadrul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că susține rezolvarea crizei ucrainene fără arme, după cum arată o redare a discuției difuzată vineri de televiziunea de stat chineză.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: