Redactia.ro
Home » Știri » Ciclonul polar aduce vreme severă în România: ninsori și ploi semnificative

Ciclonul polar aduce vreme severă în România: ninsori și ploi semnificative

Ciclonul polar aduce vreme severă în România: ninsori și ploi semnificative

Ciclonul polar aduce vreme severă în România: ninsori și ploi însemnate cantitativ, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Iată zonele vizate și ce presupune acest fenomen meteo.

Ciclonul polar aduce vreme severă în România: ninsori și ploi semnificative

Încă de vineri, ciclonul polar și-a făcut simțită prezența prin vreme rece și ploi.

Vor fi ninsori și ploi însemnate cantitativ în România. Astăzi, începând cu ora 20:00, o să intre în vigoare o atenționare meteo de COD GALBEN care e valabilă până mâine, 20 noiembrie 2022, la ora 10. Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ. În intervalul de timp menționat, în nordul Olteniei și în zona montană aferentă, până la altitudini de 1400 m, va ploua însemnat cantitativ, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Totodată, ANM a mai dat o atenționare meteo de cod galben începând de astăzi, de la miezul nopții, și până la ora 10:00, pentru alte zone ale României: La începutul intervalului, la altitudini de peste 1700 m în zona Carpaților Meridionali, apoi în jumătatea nordică a Carpaților Orientali și a Moldovei va ninge local moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri de peste 10 cm.
În zona deluroasă și montană a Moldovei trecător vor fi și precipitații mixte și se va depune polei.

În plus, în intervalul : 20 noiembrie, ora 10 – 21 noiembrie, ora 20, vor fi precipitații moderate cantitativ, polei, ninsori, intensificări ale vântului. Temporar, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în sud și sud-est ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zonele deluroase și montane. În jumătatea de nord a Moldovei vor fi intervale în care o să ningă, dar și intervale cu precipitații mixte care vor determina depuneri de polei. Local, în Carpații Orientali și pe alocuri și în zona montană înaltă din rest va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Temporar, vântul o să se intensifice pe crestele montane, iar în cursul zilei de luni și pe litoral, unde rafalele vor fi în general de 60…70 km/h, conform meteoromania.ro.

Ce este un ciclon polar și cum se manifestă

Un ciclon polar este o masă de aer foarte rece, care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, situată în general deasupra fiecărei regiuni polare a Pământului.

E un fenomen însoțit de ploi torențiale și de descărcări electrice și care se manifestă asemenea unei rafale de vânt circulare, ce se deplasează în spirale, în sensul invers acelor de ceasornic. Forța variază în funcție de sezon, dar iarna este cea mai puternică astfel că poate slăbi sau dispărea complet în lunile calde ale anului, conform Click!.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: