Redactia.ro
Home » Știri » Cinci ani de la atentatul revistei Charlie Hebdo. Când începe procesul

Cinci ani de la atentatul revistei Charlie Hebdo. Când începe procesul

GALERIE FOTO (2) Cinci ani de la atentatul revistei Charlie Hebdo. Când începe procesul

Cinci ani de la atentatul revistei Charlie Hebdo. Când începe procesul. Marți, 7 ianuarie se împlinesc cinci ani de la atacul terorist asupra revistei franceze Charlie Hebdo. În luna mai va începe procesul atacului.

Cinci ani de la atentatul revistei Charlie Hebdo. Când începe procesul

Pe data de 7 ianuarie 2015, a avut loc atentatul de la revista franceză Charlie Hebdo, fiind încheiată cu atacul de la Hyper Cacher, pe data de 9 ianuarie. Doi frați musulmani înarmați i-au ucis pe caricaturiștii de la revista satirică pariziană Charlie Hebdo. în numele lui Allah.

Primarul Parisului Manne Hidlafo, precizează că Franța nu va mai ca înainte. Francezii speră să afle în timpul procesului care va începe în luna mai, cine a plănuit atacul și cine i-a sfătuit să acționeze cu atâta fatanism.

Patrick Pelloux, un vechi cronicar al revistei, care a scăpat din masacru, a povestit despre cum s-a schimbat cursul revistei Charlie Hebdo în toți acești cinci ani.

De asemenea, acesta recunoaște că spriritul presei s-a mai domolit în ultimul timp.”Este clar că mulți jurnaliști și caricaturiști se cenzurează. Și că este întotdeauna mai ușor să te distrezi de Papă și de catolici decât de a caricatura Islamul, a declarat omul de presă.

Atacul din 7 ianuarie 2015 de la redacția Charlie Hebdo

Toată povestea a început cu câțiva ani înainte de tragedie, mai exact în anul 2011, când pe prima pagină a satirei a apărut o caricatură a profetului Mohamed, indecentă și jignitoare pentru musulmani. Totuși, nu era prima oară când apăreau astfel de caricaturi ofensatoare în Charlie Hebdo. Amenințările la adresa ziariștilor au început să apară, mai ales la adresa caricaturistului Charb, autorul caricaturii.

Cu toate acestea, ziarștii au continuat să publice asemenea caricaturi, și, din păcate,au plătit cu viața.

Așadar, pe 7 ianuarie 2015, doi bărbați îmbrăcați în negru și cu cagule, înarmați au intrat în sediul Charlie Hebdo. Aceștia au fortat-o pe Corinne Rey să le deschidă ușa, iar odată intrați în sediu, au ucis 11 oameni, jurnaliști, un oaspete și un ofișer de poliție care asigura securitatea caricaturistului Charb.

Martorii au declarat că atacatorii au strigat „Allah akbar”, iar la sfârșit au strigat în franceză, „Profetul Mohammed a fost răzbunat!”.

În urma atacului cu oamenii legi, aceștia au ucis un polițist în vârstă de 40 de ani.

Cine sunt ziariștii uciși

Primul mort a fost un muncitor, Frédéric Boisseau, de 42 de ani, ucis în hol. A urmat Franck Brinsolaro, de 49, ofițer de poliție, bodyguardul caricaturistului principal Charb, de 47 de ani și el omorât imediat. Au urmat caricaturiștii: Cabu, de 76 de ani, Tignous, de 57 de ani și Philippe Honore, de 74 de ani și decanul de vîrstă al redacției, Geirges Wolinski în vârstă de 80 de ani. Elsa Cayat, psihanalist și editorialist, Bernard Maris de 68 de ani, economist, editor și editorialist, Michel Renoud, tot editorialist, și corectorul Moustapha Purad au completat lista ziariștilor uciși.

Ultima victimă, ofițerul de poliție Ahmed Merabet, de 42 de ani, a fost ucis afară, în timp ce răspundea atacului. Era musulman.

Caricaturistul Riss, și jurnaliștii Philippe Lancon și Fabrice Lancon au fost doar răniți. Primul împușcat în față și cel de-al doilea în picior. Au mai fost răniți și alți polițiști ale căror nume au fost protejate.

Citeste si:Scene de groază la înmormântarea lui Soleimani. Mai mulți iranieni au murit călcați în picioare

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini