Redactia.ro
Home » Știri » Cinci zile în plus de concediu pentru angajații români. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ele

Cinci zile în plus de concediu pentru angajații români. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ele

GALERIE FOTO (3) Cum pot demisiona angajații fără preaviz în 2024. Condiții prevăzute de Codul Muncii

Vești bune pentru o parte dintre angajații din România. O parte dintre aceștia vor primi cinci zile în plus de concediu. Ele vor fi plătite de către angajator, conform Codului Muncii. Iată despre ce categorie profesională este vorba și care sunt condițiile pe care trebuie să șe îndeplinească o persoană pentru a beneficia de aceste zile.

Cinci zile în plus de concediu pentru angajații români. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ele

Codul Muncii a fost modificat pentru a include un nou concediu, oferind astfel salariaților români posibilitatea de a beneficia de cinci zile libere suplimentare în anumite condiții.

Aceste cinci zile libere pot fi acordate angajaților care oferă îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu aceștia și care necesită îngrijire sau sprijin din cauza unei probleme medicale grave.

Concediul de îngrijitor poate fi obținut pentru un total de maxim 5 zile lucrătoare pe an. Este important să subliniem faptul că aceste zile nu trebuie să fie consecutive și pot fi stabilite în conformitate cu contractul colectiv de muncă.

În plus, acest tip de concediu nu determină suspendarea contractului de muncă și nu va afecta numărul de zile de concediu de odihnă la care salariatul are dreptul.

Documentele pe care trebuie să le prezinte angajații pentru a beneficia de concediul de îngrijire

Pentru a putea beneficia de concediul de îngrijitor, angajații trebuie să depună o cerere în scris către angajator, însoțită de documentele relevante pentru a-și susține solicitarea. Actele pe care trebuie să le prezinte sunt actul de identitate, certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie pentru a deveni legătura de rudenie, precum și documentul care atestă problema medicală cu care se confruntă persoana.

În situația în care persoana care necesită îngrijire nu este un rudă a angajatului, acesta trebuie să furnizeze dovezi că locuiește în aceeași gospodărie. Acest lucru poate fi demonstrat prin prezentarea actului de identitate al persoanei care necesită îngrijire, a unei adeverințe de la asociația de proprietari/locatari sau prin depunerea unei declarații pe propria răspundere din partea salariatului.

Nu în ultimul rând, cei care doresc să beneficieze de aceste zile trebuie să știe faptul că documentele trebuie să fie depuse în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării scrise pentru concediul de îngrijitor.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: