Redactia.ro
Home » Știri » Cine a fost Nelson Mandela. De ce a obținut președintele african Premiul Nobel pentru Pace

Cine a fost Nelson Mandela. De ce a obținut președintele african Premiul Nobel pentru Pace

GALERIE FOTO (5) Nelson Mandela

Nelson Mandela a devenit simbolul libertății și liderul care a luptat împotriva regimului rasist. Mandela a devenit președintele Africii de Sud în intervalul 1994-1999.

Cine a fost Nelson Mandela. De ce a obținut președintele african Premiul Nobel pentru Pace

Nelson Mandela a fost un om politic sud-african, care a devenit președintele Africii de Sud în anii 1994-1999.

Acesta a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin reprezentativ. Mandela a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, în perioada 1964-1990.

A devenit un simbol din spatele gratiilor, în timp ce lumea manifesta și organiza concerte pentru ca acesta să fie eliberat.

A fost un militant antipartheid și un deținut politic celebru în întreaga lume. Totodată a fost un lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care s-a străduit să instituționalizeze segregația în Africa de Sud.

Înainte de a fi eliberat din închisoare, Mandela a învățat să-și înțeleagă adversarii, învățând limba afrikaans și poezia.

Motiv pentru care obținie Premiul Nobel pentru Pace în anul 1993, pe care l-a împărțit cu președintele regimului apartheid, Frederik de Klerk.

Viața lui Nelson Mandela

Nelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918 în Mvezo, Transkei, în clanul regal Thembu al etniei xhosa și a murit pe 5 decembrie 2015, la vârsta de 95 de ani.

Conform acestuia, a trăit cei mai fericiți ani în satul vecin Qunu, având o copilărie liberă la țară, primind și o educație bună.

După ce a devenit student, Mandela a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare din cauza unui conflict cu privire la alegerea reprezentanților studenților.

Înainte de a fi exmatriculat, a fugit pentru a scăpa de o căsătorie aranjată de familia sa, iar după ce a ajuns la Johannesburg, a prezentat o atitudine împotriva segregației față de persoanele de culoare.

Mandela a fost un mare iubitor de box, iar în timpul liber studia pentru a deveni avocat.

Nelson Mandela formează Liga de Tineret a ANC împreună cu Oliver Tambo și preia foarte repede conducerea unui partid considerat slab. În 1962, este condamnat la închisoare pe viață.

În timpul sentinței, Mandela a avut o pledoarie pe care mulți nu au uitat-o nici până în ziua de azi. “Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor”, a spus el.

Nelson Mandela s-a îmbolnăvit în închisoare

Mandela a petrecut 18 ani în închisoare, iar regimul sever de care a avut parte, i-a creat mai multe probleme de sănătate.

În 1998, Mandela se căsătorește pentru a treia oară, la vârsta de 80 de ani cu Graca Machel, văduva fostului președinte mozambican Samora Michel.

În 1999, Mandela și-a anunțat retragerea din politică, ulterior fiind internat de mai multe ori la spital pentru a fi tratat de o infecție pulmonară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini