Redactia.ro
Home » Știri » Cine au fost, de fapt, Sfinţii Mihail şi Gavriil. Povestea nefardată a arhanghelilor

Cine au fost, de fapt, Sfinţii Mihail şi Gavriil. Povestea nefardată a arhanghelilor

Cine au fost, de fapt, Sfinţii Mihail şi Gavriil

Potrivit calendarului ortodox, creștin ortodocșii și greco catolicii îi sărbătoresc duminică, 8 noiembrie pe Sf. Mihail și Gavril. Cei doi sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.

Cine au fost, de fapt, Sfinţii Mihail şi Gavriil. Povestea nefardată a arhanghelilor

Conform calendar ortodox, Arhanghelul Gavril se traduce înn limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, și este unanim considerat a fi mesagerul vești bune. În Noul Testament se arată că Arhanghelul Gavril le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana Nașterea Fecioarei Maria, și vestea cea mai bună, Nașterea Domnului. Acesta este arătat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.

De cealaltă parte, Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Acesta transmite rugăciunile adresate de credincioșii Tatălui Ceresc și este primul dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Mai mult, Sf. Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful îndreptat spre pământ.

Sfântul Arhanghel Mihail este întâlnit în tradițiile românești decât Gavriil, iar în popor se spune că el este cel care ia sufletelor oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceștia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de suferință.

Se mai spune că Sfântul Mihail ar fi fost un om simplu, căsătorit cu Stăncuța, iar după însurătoare s-a transformat într-o femeie crudă, iar pentru răbdarea de care a dat dovadă, acesta a fost făcut sfânt.

Sfinții Mihail și Gavril

Despre Sf. Mihail și Gavriil se spune că ziua de 8 noiembrie nu este o zi de sărbătioare, ci de reculegere și de pomenire a celor plecați din lume. În tradiția creștină, Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor îngerești, iar Sfântul Gavriil este aducătorul veștilor bune.

Totodată, Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, fiind un înfocat războinic împotriva celui Rău. În calendarul popular, atât pe 9 noiembrie, cât și în ziua anterioară, sunt pomeniți morții familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de “Moşii de Arhangheli”. De asemenea, cei doi sfinți au grijă și de cei vii, și sunt păzitorii oamenilor din momentul în care aceștia s-au născut.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: