Redactia.ro

Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar

Un prim director de instituție publică a reacționat la apelul lansat recent de Guvern, prin care șefilor companiilor și instituțiilor de stat cu venituri exagerate li se cerea să dea dovadă de solidaritate și să accepte o reducere a veniturilor lunare. Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi, 10 iulie 2025, că directorul general al Institutului de Cercetări în Transporturi – Incertrans, Flavius Cladoveanu, a decis să își reducă din proprie inițiativă salariul, de la peste 53.000 de lei pe lună la 14.000 de lei.

Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar. Și-a tăiat 70%

Măsura vine ca răspuns la apelul public lansat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, care a cerut în mod direct ca șefii din instituțiile publice, ale căror salarii depășesc venitul lunar al Președintelui României, să renunțe voluntar la diferența considerabilă „în spiritul solidarității”. Demersul a fost inițiat în contextul noilor măsuri de austeritate pregătite de Guvern și a fost însoțit de un apel public la echitate și responsabilitate din partea funcționarilor de top.

„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei”, a scris Radu Miruță pe contul său de Facebook. Potrivit acestuia, decizia lui Flavius Cladoveanu este un prim semn că solicitările Executivului încep să fie luate în serios de către cei care dețin funcții bine remunerate în aparatul public.

Ministrul a subliniat că această reducere salarială nu este echivalentă cu acceptarea unei scăderi de performanță sau cu lipsa unor criterii clare de evaluare. Din contră, cei care conduc instituții publice vor fi evaluați în continuare riguros, pe baza unor noi indicatori de performanță care sunt în curs de modificare.

„Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”, a întrebat retoric Miruță, sugerând că urmează și alte reduceri forțate, dacă nu se fac voluntar. „PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a completat ministrul.

 

Directorul Incertrans, Flavius Cladoveanu. Foto: Incetrans
Directorul Incertrans, Flavius Cladoveanu. Foto: Incetrans

Ce este Incertrans și cine îl conduce

Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans este o instituție aflată sub autoritatea Ministerului Educației și activează în domeniul cercetării și consultanței pentru transporturi rutiere, feroviare, aeriene și maritime. Este o structură cu statut public, iar conducerea este formată dintr-un Director General, un Director Științific, un Director Economic și un Consiliu de Administrație cu cinci membri.

Pe lângă Flavius Cladoveanu, directorul general care și-a redus salariul, conducerea Incertrans îi include pe Miron Zapciu (director științific) și Salvina-Marina Petrescu (director economic). Informațiile sunt confirmate de site-ul oficial al instituției.

Gestul lui Cladoveanu este unul care poate crea un precedent important în sistemul public, într-un context social și economic tensionat, în care Guvernul este forțat să adopte măsuri fiscale dure, pentru a ține sub control deficitul bugetar.

Apelul vicepremierului Anastasiu: „Solidaritate cu pensionarii și mamele cu copii mici”

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost cel care a lansat public apelul la „gesturi de bun-simț” din partea șefilor din instituțiile de stat care beneficiază de venituri considerabil mai mari decât cele ale președintelui României. Acesta a invocat necesitatea de a corecta dezechilibrele din sistemul public, într-o perioadă în care se cere populației să suporte noi taxe și impozite.

„Există membri în Consilii de Administrație ale companiilor de stat care câștigă mai mult decât președintele României”, a declarat Anastasiu. „Le cer acestora să renunțe voluntar la sumele care depășesc salariul lui Nicușor Dan, în spiritul solidarității cu pensionarii, cu mamele cu copii mici, cu elevii”.

Vicepremierul a precizat că această situație urmează să fie corectată și în mod legislativ, odată cu aplicarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale, aflat în pregătire la nivel guvernamental.

Potrivit acestuia, mai mulți responsabili din sistemul public au acceptat deja, din proprie conștiință, să-și diminueze veniturile, înțelegând necesitatea echilibrului bugetar. „Deja mulți oameni care au conștiință au acceptat să câștige mai puțin în această perioadă”, a afirmat Anastasiu.

Salarii „inacceptabile” în sistemul public. Peste 50.000 de lei pe lună

În urmă cu o săptămână, ministrul Radu Miruță anunța, într-o conferință de presă, că a descoperit mai mulți directori ai companiilor de stat care încasează lunar sume considerate „inacceptabile” din punct de vedere al echității sociale. În multe cazuri, veniturile lunare ale acestor funcționari depășesc 50.000 de lei, ceea ce a determinat Ministerul Economiei să anunțe revizuirea criteriilor de performanță.

„Am identificat salarii lunare de peste 50.000 de lei, care nu sunt justificate nici de responsabilitate, nici de performanță”, a spus Miruță. „În perioada următoare vom modifica indicatorii de performanță și vom începe o reevaluare completă a acestor funcții”.

Ministrul a mai precizat că în lipsa unor justificări solide legate de eficiența managerială, se va proceda la reduceri salariale sau chiar schimbări de personal în instituțiile din subordinea sa. Scopul este alinierea veniturilor din sistemul public la nivelul general de salarizare din administrația centrală și locală.

Ministrul Energiei: Nu toți directorii trebuie demonizați

Pe fondul dezbaterii publice privind salariile din companiile de stat, ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a făcut apel la o evaluare echilibrată a situației. Într-o intervenție televizată la Antena 3 CNN, acesta a afirmat că nu este corect ca toți directorii din sistemul public să fie „demonizați” din cauza exceselor comise de unii.

„Nu trebuie să demonizăm toți directorii companiilor de stat din România doar pentru că unii și-au votat indemnizații nesimțite”, a spus Ivan.

Întrebat despre situația directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, care ar avea un venit lunar de 38.000 de euro, Ivan a replicat că această companie produce un profit de 1,7 miliarde de lei anual. Potrivit acestuia, în astfel de cazuri, salariul mare este justificat de performanța și responsabilitatea funcției.

„Este important să avem o abordare nuanțată. Nu toate companiile sunt la fel, iar unele generează profituri semnificative pentru bugetul de stat. Acolo unde există rezultate, putem discuta altfel”, a adăugat ministrul.

Un nou val de reforme salariale se pregătește în Guvern

Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri fiscale care va include și o reformă mai profundă a sistemului de salarizare din instituțiile și companiile de stat. Scopul declarat este eliminarea discrepanțelor și aducerea veniturilor la un nivel rezonabil, în funcție de responsabilitate, performanță și impactul social al activității.

Printre măsurile discutate se află și plafonarea veniturilor la nivelul președintelui României, precum și revizuirea tuturor contractelor de management încheiate în ultimele două decenii. Se ia în calcul inclusiv limitarea numărului de mandate succesive în funcții executive, pentru a reduce fenomenul de perpetuare a unor rețele de influență în companiile cu capital de stat.

În paralel, Executivul vrea să introducă noi standarde de transparență privind publicarea veniturilor tuturor funcționarilor de rang înalt din sistemul public. Scopul este informarea cetățenilor cu privire la utilizarea banului public, dar și încurajarea responsabilității individuale în fața opiniei publice.

Rămâne de văzut dacă exemplul lui Flavius Cladoveanu de la Incertrans va fi urmat și de alți directori din sistemul public. Presiunea socială și apelurile oficiale indică o direcție clară: salariile exagerate nu mai pot fi tolerate într-o perioadă în care populația este chemată la sacrificii.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: