Claudiu Gherguț, revelația sezonului 15 „Chefi la cuțite”, a scris istorie în show-ul culinar de la Antena 1, devenind primul concurent care a primit toate cele patru cuțite de aur din partea juraților. Performanța sa nu s-a oprit aici – după un parcurs impecabil, presărat cu tehnică desăvârșită și rețete spectaculoase, Claudiu a reușit să câștige marea finală și premiul de 30.000 de euro. Tânărul bucătar originar din Brașov, cu o carieră construită în restaurante de top din Franța și Elveția, a demonstrat că munca, ambiția și talentul autentic pot fi răsplătite în cel mai prestigios mod cu putință. Alegerea sa de a intra în echipa Chef-ului Orlando Zaharia s-a dovedit inspirată, iar momentul victoriei a marcat apogeul unei aventuri culinare care va rămâne memorabilă pentru fanii emisiunii.
Cine este Claudiu Gherguț, bucătarul care a câştigat finala şi premiul Chefi la cuţite 2025
Claudiu Gherguț este marele câștigător al sezonului 15 al emisiunii „Chefi la cuțite”, după un parcurs spectaculos și o finală de neuitat. Bucătarul a intrat în istoria competiției culinare de la Antena 1 drept primul concurent care a primit „cuțitul de aur” de la toți cei patru jurați, iar performanța sa s-a concretizat prin câștigarea marelui premiu în valoare de 30.000 de euro, potrivit Viperelor Vesele.
Originar din Brașov, Claudiu Gherguț a uimit încă de la prima apariție în emisiune, când a prezentat un preparat rafinat, compus din file de barbun, fenicul glasat, gel de mandarine și un sos inedit din vin roșu și oase de pește. Farfuria sa a fost lăudată unanim pentru creativitate, echilibru și execuție impecabilă, motiv pentru care a primit toate cele patru cuțite de aur – un fapt fără precedent în istoria show-ului.
Jurații emisiunii, Chef Florin Dumitrescu, Chef Cătălin Scărlătescu, Chef Sorin Bontea și Chef Orlando Zaharia, au fost nevoiți să își exprime simultan aprecierea maximă pentru performanța lui Claudiu, fiecare oferindu-i simbolul suprem al încrederii lor – cuțitul de aur. Alegerea unei echipe a fost, astfel, un moment delicat, însă Claudiu a ales să meargă alături de Chef Orlando Zaharia.
Vezi această postare pe Instagram
Experiență internațională și un parcurs impresionant în domeniul gastronomic
Claudiu Gherguț nu este un nume cunoscut publicului larg din România, însă în lumea bucătăriilor de top din Europa, acesta are deja un traseu solid. Tânărul a descoperit pasiunea pentru gătit în adolescență, pe când locuia în Italia, dar abia în Franța a înțeles că gastronomia poate deveni un drum profesional autentic.
Cariera sa a cunoscut un moment important în Strasbourg, unde Claudiu a lucrat într-un restaurant cu o stea Michelin, clasat de Tripadvisor ca fiind cel mai bun restaurant din lume în anul 2018. În prezent, el activează în Elveția, în calitate de sous chef într-un alt restaurant cu o stea Michelin. Cu toate acestea, el nu și-a uitat originile și legătura cu România, fiind înscris în competiție chiar de colegii săi din țară.
Finala Chefi la cuțite 2025: O demonstrație de talent și tehnică desăvârșită
Finala emisiunii „Chefi la cuțite” din acest an a fost una deosebit de strânsă, cu momente de tensiune, dar și de inspirație culinară pură. Claudiu Gherguț a demonstrat că nu a ajuns întâmplător în acel punct al competiției, reușind să impresioneze nu doar jurații, ci și invitații speciali prin farfuriile sale. Tema finalei a fost una complexă, concentrată pe gastronomia asiatică, iar în juriul de degustare s-a aflat și Minh Binh, fostă semifinalistă a emisiunii și expertă în bucătăria orientală.
Povestea lui Claudiu Gherguț este una care inspiră. Născut într-o familie modestă din Brașov, acesta a muncit din greu pentru a-și construi o carieră într-un domeniu extrem de competitiv. A început de jos, a spălat vase, a învățat de la cei mai buni și a urcat treptat fiecare treaptă a ierarhiei în bucătăriile de top ale Europei. Faptul că a ales să participe la „Chefi la cuțite” nu a fost o decizie de moment, ci o dorință de a se reconecta cu țara sa și de a arăta publicului român ce înseamnă cu adevărat excelența în gastronomie.
Vezi această postare pe Instagram
După câștigarea competiției, Claudiu a declarat că va folosi o parte din premiul de 30.000 de euro pentru a susține tinerii pasionați de gătit din România. Intenționează să organizeze ateliere de formare profesională, să susțină stagii în restaurante internaționale și să promoveze ideea că gastronomia românească merită o voce puternică pe plan global.
„Acesta este primul meu concurs legat de bucătărie. Nu m-am înscris eu, ci foștii mei colegi din România. Eu nu sunt foarte ok cu camerele, am și probleme cu limba din cauză că am plecat acum foarte mult timp de acasă. Am plecat acum vreo 20 de ani din țară. Am zis să o încerc și pe asta, e o experiență diferită și un altfel de adrenalină de care poate am nevoie’, a spus Claudiu Gherghuț în filmulețul de prezentare.
„Sunt sous chef în Elveția, la un restaurant cu o stea Michelin. Să lucrez la vârsta asta la un restaurant cu stea Michelin a fost greu pentru mine, nu eram obișnuit cu tot luxul ăsta, dar până la urmă m-am obișnuit și am evoluat foarte mult. Am plecat din țară la 11 ani, de nevoie, din cauză că mama era deja în Italia, am crescut acolo pe perioada adolescenței. Acolo am început să descopăr bucătăria, prima dată era o pasiune. Apoi am ajuns în Franța. Am decis să plec din Italia cu un concurs, trebuia să știm franceza și să facem o rețetă pe foaie. Nu știam nici una și nici alta, dar până la urmă am reușit să învăț în ultimele luni și am reușit să învăț și să plec la un hotel de lux, doi ani am făcut ucenicie, de acolo am lucrat în mai multe bucătării și în 2018 am ajuns într-o bucătărie cu o stea Michelin din Strasbourg. Toată echipa a fost premiată cu premiul de cel mai mult restaurant din lume de TripAdvisor și de atunci a început cariera mea și pasiunea adevărată pentru bucătărie, adică acum 6 ani. Am ajuns la Geneva, în actualul restaurant, cu o stea Michelin. De atunci am evoluat până la sous chef junior”, a spus Claudiu.
Vezi această postare pe Instagram
Sursa foto: Arhivă