Redactia.ro
Home » Știri » Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar. A fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea SUA

Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar. A fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea SUA

GALERIE FOTO (3) Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar

Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar. Afganistanul a fost cucerit de talibanii, iar oamenii sunt îngroziți de regulile impuse de aceștia. Președintele pro0american al țării a fugit duminică în străinătate, motivând că a vrut să evite să aibă loc o luptă sângeroasă. Cu toate astea, puțini știu cine este liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar.

Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar. A fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea SUA

Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar. În numai zece zile, talibanii au cucerit Afganistanul și se pregătesc să decreteze Emiratul Islamic. Președintele pro-american Ashraf Ghani a fugit duminică din țară pentru a evita “o baie de sânge”. Militanții au preluat controlul fără ca trupele guvernamentale să riposteze. “În urmă cu câteva momente, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a afirmat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar este cel care coordonează militanții din Afganistan. Acesta a fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea Statelor Unite ale Americii în urmă cu mai puțin de trei ani. În timp ce Abdul Ghani este șeful politic și cel mai cunoscut lider al talibanilor, Haibatullah Akhundzada este liderul general al acestora.

Într-o declarație despre căderea Kabulului, Baradar a declarat că testul real al talibanilor abia acum începe și că aceștia trebuie să servească națiunea. Cu toate astea, revenirea lui Baradar la conducerea țării arată incapacitatea Afganistanului de a scăpă de un trecut sângeros și extrem de dur. Baradar s-a născut în Kandahar, care este locul de naștere al mișcării talibane.

A luptat împotriva sovieticilor în anii 1980, iar după ce rușii au fost izgoniți în 1992, Baradar a organizat împreună cu fostul său comandat și cumnat, Mohammad Omar, mișcarea talibană. Aceasta este o mișcare condusă de tineri cărturari islamici dedicată purificării religioase a țării. Talibanii au cucerit mai multe capitale provinciale de-a lungul anilor, luând întreaga lume prin surprindere cu puterea lor. Baradar, adjunctul lui Omar, a fost un om important al acestor victorii, jucând o succesiune de roluri militate și administrative în regimul taliban de cinci ani, din 1996 până la invazia americanîă din 2001.

Baradar a fost închis în Pakistan

În toți acești ani, Baradar a avut o reputație de a fi un operator politic subtil, iar diplomații occidentali l-au văzut ca pe aripa Quetta Shura, conducerea regrupată a talibanilor în exil. La presiunea SUA, după ce a fost urmărit de CIA în Karachi în 2010, Baradar a fost arestat de serviciile de intelligence pakistaneze. „Pakistanezii l-au ținut în toți acei ani în mare parte pentru că SUA le-au cerut acest lucru”, a spus un fost oficial.

Ulterior, Washington-ul s-a schimbat și Zalmay Khalilzad, trimisul afgan al lui Donald Trump, le-a cerut pakistanezilor să-l elibereze pe Baradar pentru a putea conduce negocierile în Qatar. A fost eliberat în 2018 și mutat în Qatar, aici fiind numit șef al aripii politice a talibanilor.

Abdul Ghani Baradar a semnat acordul de la Doha cu Statele Unite ale Americii în februarie 2020, iar acordul de pace cu talibanii ar fi trebuit să fie urmat de discuții de împărțire a puterii între talibani și guvernul de la Kabul al lui Ashraf Ghani.

Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada a avut misiunea ingrată de unificare a talibanilor, care s-a divizat pentru o scurtă perioadă pe timpul lupte pentru putere în urma asasinării precedesorului său. Profilul public al liderului s-a limita până acum la difuzarea mesajelor anuale în timpul sărbătorilor islamice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: