Redactia.ro

Cine este Sebastian Hotca, noul președinte interimar al ANPC

ANPC

Sebastian Hotca a preluat interimatul în fruntea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după ce Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din funcție de către premierul Ilie Bolojan. Numirea vine în contextul anchetei DNA, în care fostul șef al instituției este acuzat că ar fi informat un operator economic din Sinaia cu privire la un control iminent, permițându-i astfel să evite eventuale sancțiuni.

Sebastian Hotca, în vârstă de 50 de ani, este avocat de profesie și figurează ca membru al Baroului Satu Mare. Nu se află la prima experiență în fruntea instituției: în anul 2024, după demiterea lui Horia Alexandrescu, a mai ocupat temporar funcția de președinte interimar al ANPC. În prezent, revenirea sa la conducerea instituției se face din poziția de vicepreședinte, pe care o deținea din aprilie 2022.

Cine este Sebastian Hotca, noul președinte interimar al ANPC

Născut în județul Satu Mare, Hotca a absolvit Liceul Teoretic din Negrești-Oaș, după care a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și ale Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, unde și-a obținut licența în Drept.

A intrat în administrația publică în anul 2015, fiind numit secretar de stat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada în care era membru al Partidului Conservator, formațiune fondată de Dan Voiculescu.

Ulterior, a fost numit membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale Energetice București SA, structură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

„Astăzi, am preluat atribuțiile de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu responsabilitate și respect față de misiunea instituției. Este o onoare și, totodată, o mare responsabilitate să continui activitatea unei instituții esențiale pentru protejarea drepturilor consumatorilor.

Adresez mulțumiri domnului Prim-ministru Ilie Bolojan pentru încrederea acordată și pentru sprijinul instituțional oferit. Vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca această încredere să fie onorată prin fapte, transparență și rezultate concrete.
Îi mulțumesc, de asemenea, fostului președinte al ANPC, domnului Cristian Popescu Piedone pentru întreaga activitate desfășurată în fruntea instituției, pentru eforturile depuse și pentru implicarea constantă în apărarea intereselor consumatorilor. Îmi exprim regretul sincer față de situația personală dificilă pe care o traversează și îi doresc multă putere și echilibru.
Voi continua, împreună cu toți colegii din ANPC, să consolidăm încrederea consumatorilor în această instituție, prin profesionalism, fermitate și dialog deschis cu toți actorii implicați.”

Detalii din declarațiile de avere

Conform documentelor publice, Sebastian Hotca are o situație financiară solidă. În anul 2023, declara că deținea o locuință de 302 metri pătrați, un teren de 806 metri pătrați, un autoturism Porsche Cayenne, dar și depozite bancare de peste 85.000 de euro și 13.000 de lei.

Tot în acel an, declara încasări de aproape 70.000 de lei din activitatea cabinetului său de avocatură.

În anul următor, în 2024, lista bunurilor declarate a fost completată cu un teren intravilan în Satu Mare, de 246 metri pătrați, achiziționat în cursul anului 2023, și un apartament de 75 de metri pătrați, tot în Satu Mare.

Tot atunci, Hotca conducea același Porsche Cayenne și menționa în declarația de avere conturi bancare de aproximativ 40.000 de euro și 39.000 de lei.

Un detaliu semnificativ este reprezentat de plasamentele sale în titluri de stat: aproximativ 200.000 de euro, din care obținea venituri lunare de 7.131 de lei, potrivit RTV.

Veniturile sale de la ANPC, în calitate de vicepreședinte, se ridicau la 8.500 de lei lunar.

În ciuda funcțiilor deținute, Sebastian Hotca a avut un profil public discret, rareori expunându-se în media. A fost activ mai ales în administrația publică și în zona de relații externe, dar în ultimii ani a acumulat experiență în domeniul protecției consumatorilor, atât prin poziția de vicepreședinte, cât și prin funcțiile interimare ocupate.

El este văzut ca un om de încredere în structurile guvernamentale, cu o abordare pragmatică, orientată spre organizare și atragerea de resurse financiare, inclusiv din zona titlurilor de stat, semn al unei gestiuni prudente a veniturilor personale.

Contextul schimbării la vârful instituției

Numirea lui Hotca survine pe fondul demiterii lui Cristian Popescu Piedone, vizat într-un dosar DNA. Conform procurorilor, acesta ar fi transmis informații confidențiale privind o inspecție ANPC iminentă, oferind astfel posibilitatea unui operator economic să evite sancțiunile prevăzute de lege.

Potrivit unor surse judiciare, Piedone ar fi intervenit în favoarea Hotelului Internațional din Sinaia, deținut de familia lui Dan Radu Rușanu.

Premierul Ilie Bolojan a decis demiterea acestuia imediat după ce au apărut informațiile în spațiul public, iar interimatul a fost preluat de vicepreședintele instituției, Sebastian Hotca.

Preluarea conducerii ANPC de către Sebastian Hotca vine într-un moment în care instituția se află în centrul atenției publice și al dezbaterilor politice. DNA anchetează acuzații de favorizare, iar credibilitatea instituției este pusă la încercare.

În aceste condiții, Hotca va avea ca misiune principală refacerea imaginii publice a Autorității și asigurarea unui climat de transparență și legalitate în cadrul acțiunilor de control.

În paralel, este de așteptat să continue reformele începute la nivel intern, care privesc digitalizarea, profesionalizarea echipelor de control și eficientizarea procesului de soluționare a sesizărilor primite din partea consumatorilor.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: