Redactia.ro
Home » Știri » Cine se face vinovat de tragedia de la Lacul Morii. Val de reacții și de acuzații după decesul Anei Oros

Cine se face vinovat de tragedia de la Lacul Morii. Val de reacții și de acuzații după decesul Anei Oros

Cine se face vinovat de tragedia de la Lacul Morii. Val de reacții și de acuzații după decesul Anei Oros

Cine se face vinovat de tragedia de la Lacul Morii. Un val de reacții și de acuzații ia amploare, după decesul Anei Oros, în mediul online și nu numai. Autoritățile, pe de altă parte, par să își paseze vina una alteia.

Cine se face vinovat de tragedia de la Lacul Morii. Val de reacții și de acuzații după decesul Anei Oros

La o zi după tragedia de la Lacul Morii, primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, care a cunoscut-o pe victimă, a avut o reacție: îl atacă pe primarul general, Nicușor Dan, și face acuzații la adresa Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puţin acum, cu moartea tragică, în condiţii înfiorătoare, a Anei Oroş Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieşise la alergat. A participat şi la acţiunea de curăţenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde şi cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!”.

(…)

Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, aloca bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor.

(…)

Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greşită şi a dus la reapariţia câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de „constientizare”. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condiţiile în care sunt ţinute animalele sunt proaste. Şi de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiţii de cazare şi campanii de „constientizare” pe bani mulţi. Un fel de PR pe bani publici. Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi şi alte servicii şi nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompenţă şi iresponsabilitate. Bucureştiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!

(…)

Sursa: Ciprian Ciucu / Facebook

Nicușor Dan a reacționat și el, ulterior. Tot pe Facebook. Părerea lui e că problema câinilor fără stăpân este responsabilitatea mai multor instituții, unele dintre ele aflate chiar în subordinea Primăriei Municipiului București.

Îmi pare rău că Ana Oros a murit, ieri, într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi. Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.

Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete.

Sursa: Nicuşor Dan / Facebook

Primăria Sectorului 6 a revenit, duminică seara, și cu alte precizări.

În adresele ei către Poliția Locală Sector 6, ASPA cere polițiștilor locali ‘să dispună verificări pentru a identifica și sancționa, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care dețin câini neindentificați prin microcip și nesterilizați, conform OUG 155/2001. ASPA mai precizează că „nu are competențele necesare de a verifica și sancționa proprietarii de animale cu privire la respectarea legii’. GREȘIT! Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001) spune următoarele: ‘Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență'”.

Reprezentanții Primăriei au mai spus că la „nivelul Bucureștiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA. Care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti (ambele subordonate ale PMB). Această instituție, prin Serviciul Poliția Animalelor, are competența legală de a demara controale pentru sterilizare și microcipare câini și de a sancționa contravențional în acest caz”.

În comunicatul transmis, Primăria S6 indică „în ce situații legate de câini are atribuții Poliția Locală de sector:

– Pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Doar atunci când se cunoaște proprietarul.

Poliția Locală de sector nu deține scanner pentru citirea microcipului, în cazul în care acesta există, și nu are acces la baza de date a câinilor înregistrați, pentru că excede competențelor;

– Pentru nemenținerea câinilor de companie în lesă, pe domeniul public;

– Pentru neprezentarea carnetului de sănătate, când proprietarul se află la plimbare cu cățelul pe domeniul public;

– Pentru lipsa materialelor de curățare. Pungi în care proprietarul să strângă fecalele câinelui de pe domeniul public”.

Toate aceste lucruri au fost explicate celor de la ASPA în ședința comună cu conducerea Poliției Locale Sector 6, din 19.10.2022, mai spun reprezentanții Primăriei, potrivit Pro TV.

Pentru faptul că Poliția Locală de sector nu poate amenda pentru nesterilizare și microcipare, s-a stabilit un mod de lucru acceptat de către ASPA.

1. Poliția Locală Sector 6 constată în teren sau este sesizată de cetățeni cu privire la prezența unui câine fără stăpân pe domeniul public;

2. Dispeceratul PLS6 anunță ASPA dacă sesizarea e între 8.00 – 16.00, cât are program instituția subordonată PMB, după ora 16.00 anunță Dispeceratul PMB, care anunță dacă are echipaj disponibil pentru a se deplasa imediat;

3. Dacă ASPA are echipaj, polițistul local rămâne la locație până când ajunge ASPA”, se mai arată în document.

„Din păcate, de cele mai multe ori, ASPA nu ajunge la locație sau ajunge foarte târziu, după o zi, două sau trei”, încheie Primăria comunicatul.

Și ASPA a reacționat, pe Facebook, într-un mesaj lung.

„Având în vedere informațiile care circulă în spațiul public, dorim să facem câteva precizări:

În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6:

Sectorul 6 – 381

Sectorul 5 – 358

Sectorul 2 – 285

Sectorul 4 – 268

Sectorul 3 – 238

Sectorul 1 – 150

Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023.

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre”.

Între timp, cetățenii sunt revoltați și cer demisii. Părerile lor sunt împărțite.

„Cineva trebuie clar sa fie tras la răspundere pt tragedia care ți s-a întâmplat. PMB (Dle primar Nicusor Dan!!!!!), ASPA vreau sa ieșiți public sa vă asumați acestă tragedie!!!! ASPA!!!! Cum explici ca ai doar un singur veterinar autorizat în prinderea câinilor să-i tranchilizeze???😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

„E şi un pic amuzant domnul Ciucu în felul cum aruncă cu pietre în Primăria Generală! Practic nu poate să rezolve nicio problemă importantă pentru că – oops – PMB”, a scris o altă persoană, pe Facebook, într-un comentariu.

„Nu ne facem bine! Scandalul tragediei de la Lacul Morii a devenit din prima clipa incaierare politica. Primii au atacat, poate preventiv, sustinatorii lui Nicusor Dan, cu o salva de postari si comentarii impotriva lui Ciprian Ciucu. Sustinatorii lui Ciucu au aruncat grenada ASPA inapoi in curtea lui ND, de unde au primit grenada Politiei locale S6. Acum e la baioneta, fiecare pe limba lui. Daca razboiul acesta ar avea ca scop stabilirea serioasa a unei responsabilitati care sa fie recunoscuta de toti si remediata, ar fi OK. Dar scopul este plasarea raspunderii politice la adversar si exonerarea preferatului”, a scris jurnalista Nadina Ioana Dogioiu, pe Facebook.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: