Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan. Ce se va întâmpla cu aceștia

Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan. Ce se va întâmpla cu aceștia

Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan.

Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan. Situația în Afganistan este tensionată după ce talibanii au luat cu asalt țara. Multe persoane au fost evacuate, dar 35 de români încă se mai află pe teritoriul afgan. Florin Cîțu, premierul României, a anunțat că se fac eforturi mari pentru a fi aduși înapoi în țară. Cine sunt aceștia?

Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan. Ce se va întâmpla cu aceștia

Cine sunt cei 35 de români aflați în Afganistan. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, în Afganistan se mai află 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate al ONU. MAE a declarat că, la nivelul Ambasadei României la Islambad, care asigură reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, s-au înregistrat 60 de români cu activități în țara afgană. Aceștia sunt angajați ai delegației UE în acest stat, ai UNAMA, respectiv ai unei companii de securitate și unui ONG.

La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se în acest moment la Doha şi urmând a-şi continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.

Celula de criză interinstituțională a menținut și menține în continuare legătura cu românii din Afganistan. „MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională vor acorda tot sprijinul misiunii Forţelor Aeriene Române, dispusă de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la propunerea domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministrul României, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan”, a mai transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai anunțat că cetățenii românii aflați în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, să se adreseze urgent acesteia și să-și comunice coordonatele pentru a putea fi contactați. Românii aflați pe teritoriul afgan pot solicita asistența consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Florin Cîțu, despre eforturile de a-i aduce în țară pe cei 35 de români din Afganistan

Premierul României a declarat, luni, că în acest moment, autoritățile române fac toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe cei 35 de cetățeni români din Afganistan. „Pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, în acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă și i-am propus domnului președinte să trimite un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cat mai rapid. (…) Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunte de la ONU și din mediul privat. Sunt în siguranță în acest moment, ținem legătura cu toți”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu a declarat că cel mai rapid avion care ar putea să îi ia pe români ar fi cel al NATO, care ar merge până în Georgia, de unde aceștia pot fi aduși în țară. Totodată, acesta a spus că la nivelul MAE și MApN se află deja o celulă de criză pentru situația din Afganistan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: