Redactia.ro
Home » Homepage » Cine sunt șefii Parchetelor, propuși de ministrul Justiției Cătălin Predoiu

Cine sunt șefii Parchetelor, propuși de ministrul Justiției Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat, marți, propunerile pentru ocuparea funcțiilor de șef la DNA, Parchetul General și DIICOT. Aceste propuneri sunt: Gabriela Scutea pentru Parchetul General, Crin Bologa pentru DNA, Giorgiana Hosu pentru DIICOT.

Lista va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru obținerea avizului consultativ, iar apoi propunerile vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis care va avea ultimul cuvânt.

„Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situaţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, a afirmat Predoiu, potrivit Agerpres.

Crin Bologa, propunerea pentru șefia DNA

Crin Bologa a preluat, pe când avea 33 de ani, şefia DNA Cluj, devenind astfel cel mai tânăr procuror care a ocupat o asemenea funcţie.

Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, sălăjeanul şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean.

Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei, scrie adevarul.ro.

„Domnul procuror Crin Bologa cunoaşte DNA, a lucrat în DNA şi nu a avut nicio intersecţie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”, a motivat Cătălin Predoiu.

Gabriela Scutea, propunerea pentru Parchetul General

Gabriela Scutea a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei pe vremea lui Dacian Cioloş, dar şi adjunct al Procurorului General, responsabil pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit.

Giorgiana Hosu este propunerea ministrului justiţiei pentru conducerea DIICOT, în timp ce la DNA a fost ales Crin Bologa. Cei doi vor fi subordonaţi Gabrielei Scutea, propusă pentru şefia Parchetului General.

„Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus dintre toţi candidaţii. O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională.

Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută a Bruxelles”, a declarat Cătălin Predoiu.

Georgiana Hossu, propunerea pentru DIICOT

Giorgiana Hosu a mai ocupat funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica. Ea a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei. În 2017, soţul Giorgianei Hosu, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.

„DIICOT prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT”, a declarat Cătălin Predoiu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: