Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt șoferii care ar putea plăti dublu pentru asigurarea RCA? ASF intenționa să schimbe sistemul bonus-malus

Cine sunt șoferii care ar putea plăti dublu pentru asigurarea RCA? ASF intenționa să schimbe sistemul bonus-malus

Cine sunt șoferii care ar putea plăti dublu pentru asigurarea RCA? ASF intenționa să schimbe sistemul bonus-malus

Într-o mișcare care ar putea redefinește piața asigurărilor auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune amendamente semnificative la sistemul de asigurare obligatorie auto (RCA). Aceste schimbări, care sunt acum în dezbatere în Parlament, ar putea avea implicații majore pentru șoferi, în special pentru cei cu un istoric de nerespectare a regulilor de circulație.

Cine sunt șoferii care ar putea plăti dublu pentru asigurarea RCA

Una dintre cele mai discutate modificări se referă la sistemul bonus-malus, care ar putea suferi ajustări semnificative. În prezent, sistemul recompensează șoferii prudenți și penalizează pe cei care încalcă regulile. Sub noile propuneri, bonusul acumulat ar fi anulat dacă polița RCA nu este reînnoită în termen de 30 de zile de la expirare, o măsură care ar putea duce la creșterea tarifelor RCA cu până la 50%.

De asemenea, este propusă introducerea unor criterii suplimentare în calculul bonus-malus, inclusiv implicarea în accidente rutiere sau primirea de amenzi, cum ar fi pentru parcare ilegală. Aceste schimbări ar putea face ca anumiți șoferi să plătească asigurări RCA duble, reflectând astfel un risc mai mare pe care îl prezintă în trafic.

O altă schimbare notabilă este propunerea ca asigurătorii să aibă acces la istoricul de conducere al șoferilor, permițându-le să evalueze mai bine riscul și să ajusteze tarifele RCA în consecință. În plus, sancțiunile pentru conducerea fără asigurare RCA ar urma să fie majorate, într-o încercare de a combate acest fenomen problematic, potrivit Click!

Posibilitatea suspendării temporare a poliței RCA

Propunerile includ și ideea de a permite suspendarea temporară a poliței RCA, cu condiția ca vehiculul să fie parcat într-un spațiu privat. Aceasta este o noutate care ar putea beneficia proprietarii de vehicule care nu utilizează mașina pentru perioade îndelungate.

Toate aceste propuneri se află în prezent în faza de analiză parlamentară, iar forma finală a modificărilor este încă subiectul unor dezbateri aprinse. Cu toate acestea, este clar că, dacă vor fi adoptate, aceste schimbări ar putea avea un impact semnificativ asupra costurilor și comportamentului șoferilor pe drumurile din România.

Sistemul Bonus-Malus

Sistemul bonus-malus este o metodologie folosită pentru a ajusta primele de asigurare în funcție de comportamentul în trafic al șoferilor, încurajând astfel conducerea prudentă. Sub acest sistem, șoferii cu un istoric curat beneficiază de reduceri, în timp ce cei cu incidente repetate suportă costuri mai mari.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: