Redactia.ro
Home » Știri » Cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Avertizări meteorologice pentru 25 de județe

Cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Avertizări meteorologice pentru 25 de județe

Canicula lovește din nou: Capitala și alte șapte județe, sub cod portocaliu de temperaturi mari
Valul de căldură care cuprinde România a determinat Administrația Națională de Meteorologie (ANM) să emită un cod galben de caniculă pentru 25 de județe. Potrivit șefei ANM, Elena Mateescu, această săptămână va fi marcată de temperaturi extrem de ridicate, cu valori ce vor ajunge până la 39 de grade Celsius în sudul țării.

Cod galben de caniculă în aproape toată ţara

Luni, valul de căldură se va extinde și intensifica în regiuni precum Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei. Aici, se vor înregistra temperaturi maxime între 35 și 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, indicând un disconfort termic semnificativ.

Marți, avertizarea meteo se va extinde la 29 de județe, inclusiv în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, Moldova, Maramureș și sud-vestul Transilvaniei. În aceste regiuni, canicula va continua să se intensifice, cu temperaturi maxime între 35 și 37 de grade, iar în sudul țării, acestea vor atinge chiar 38-39 de grade. În plus, nopțile vor fi tropicale, cu minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

Avertizări meteorologice pentru 25 de județe

Printre județele vizate de codul galben de caniculă se numără București, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt. Marți, lista se extinde pentru a include și Satu Mare, Alba, Hunedoara și Iași.

Prognoza pentru București

În capitală, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice ITU ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Luni, temperatura maximă va fi în jur de 37 de grade, iar marți, valorile vor crește la 38-39 de grade. Minimele nocturne se vor situa între 18 și 22 de grade.

Elena Mateescu: „O săptămână de foc”

Elena Mateescu, șefa ANM, a declarat că ne așteaptă o săptămână de foc:

„Într-adevăr, va fi o săptămână de foc, la propriu, având în vedere temperaturile foarte ridicate. 

Deja astăzi consemnăm valori în creștere, și chiar și aria județelor aflate sub cod galben privind valul de căldură, canicula și disconfortul termic dedicat este în extindere și intensificare în Banat, în Crișana, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, dar și jumătatea sudică a Moldovei. 

Ieri am consemnat deja valori de 35 de grade la umbră, în partea de vest, sud-vest a țării, cu 39-40 grade temperaturi resimțite.

Astăzi vorbim de temperaturi între 35 până la 37 de grade, indicele temperatură-umezeală cu siguranță va atinge și va depăși local pragul critic de 80 de unități. 

De mâine, temperaturile vor fi în creștere în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi între 35-37 de grade, dar local este posibil în partea de sud să ne apropiem de 38-39 de grade și în același timp și nopțile să devină unele tropicale în cea mai mare parte a țării, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade”, a spus şefa ANM, Elena Mateescu, luni, la Antena 3 CNN.

În contextul acestor temperaturi extreme, ANM și autoritățile locale recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să consume multe lichide și să poarte îmbrăcăminte ușoară. De asemenea, este esențial să se acorde o atenție sporită copiilor și vârstnicilor, care sunt mai vulnerabili la efectele caniculei.

Astfel, săptămâna aceasta, România se confruntă cu un val de căldură intens, cu temperaturi care pot atinge recorduri istorice în unele regiuni. Avertizările meteorologice emise de ANM sunt un semnal clar pentru populație să ia măsuri de precauție. Rămâne de văzut cum va evolua situația, dar este cert că urmează zile critice în care adaptarea și protecția împotriva caniculei vor fi esențiale.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: