Redactia.ro
Home » Știri » Cod galben de caniculă în România. Meteorologii ANM au făcut anunț de ultimă ora

Cod galben de caniculă în România. Meteorologii ANM au făcut anunț de ultimă ora

temperaturi caniculare

România se confruntă cu un nou val de căldură intensă, iar meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de caniculă și disconfort termic pentru mai multe județe ale țării. Această avertizare este valabilă până miercuri dimineață, timp în care temperaturile vor atinge și depăși pragurile critice pentru această perioadă.

În cursul zilei de luni, regiuni întinse din Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală vor experimenta temperaturi foarte ridicate. Maximele se vor situa în general între 33 și 35 de grade Celsius, depășind valorile normale pentru această perioadă a anului. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), disconfortul termic va fi accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Cod galben de caniculă în România

Marți, codul galben se va extinde și va cuprinde Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei și cea mai mare parte a Munteniei. În aceste regiuni, maximele termice se vor situa între 32 și 35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele ITU va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, semnalând un nivel periculos de căldură și umiditate.

În timpul nopților, temperatura minimă nu va scădea sub 20 de grade Celsius în multe dintre aceste regiuni, creând ceea ce meteorologii numesc „nopți tropicale”. Acest fenomen adaugă la disconfortul termic general, deoarece lipsa răcorii nocturne împiedică organismul să se recupereze după căldura intensă din timpul zilei.

Cum va fi vremea în București

În capitala României, București, meteorologii au emis de asemenea un cod galben de caniculă și disconfort termic, valabil de luni ora 10.00 până miercuri la aceeași oră. Luni, vremea va fi deosebit de călduroasă, cu temperaturi maxime de aproximativ 34 de grade și minime între 17 și 19 grade. Disconfortul termic va crește, iar indicele ITU se va apropia de pragul critic de 80 de unități.

Pentru marți, se preconizează că vremea va rămâne călduroasă în București, cu disconfort termic ridicat în orele de amiază. Indicele ITU va atinge pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă va fi între 33 și 34 de grade, cu minime nocturne între 17 și 20 de grade. Cerul va fi în general senin, cu posibile înnorări și averse în cursul serii, însoțite de descărcări electrice.

Valurile de căldură intensă reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate

Valurile de căldură intensă reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și cei cu afecțiuni medicale preexistente. Este esențial ca populația să ia măsuri de precauție, cum ar fi hidratarea adecvată, evitarea expunerii prelungite la soare și utilizarea aparatelor de aer condiționat pentru a menține un mediu răcoros.

Orașele, în special cele mari, sunt adesea mai calde decât zonele rurale din cauza fenomenului cunoscut sub numele de „efectul de insulă de căldură urbană”. Acesta este cauzat de suprafețele pavate, clădirile și activitatea umană, care rețin și generează căldură. Astfel, măsurile suplimentare, cum ar fi crearea de spații verzi și umbrite, pot contribui la reducerea temperaturilor în mediul urban.

România se află sub influența unei cupole de căldură care aduce temperaturi extrem de ridicate și disconfort termic accentuat. Codul galben emis de ANM pentru mai multe regiuni ale țării subliniază necesitatea de a lua măsuri de protecție adecvate. Respectarea recomandărilor autorităților și adoptarea unor practici sănătoase sunt esențiale pentru a face față acestui val de caniculă și a menține sănătatea și bunăstarea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: