Redactia.ro
Home » Știri » Cod galben de ploi torențiale în nouă județe din țară. Care sunt zonele vizate

Cod galben de ploi torențiale în nouă județe din țară. Care sunt zonele vizate

GALERIE FOTO (2) Cod galben de ploi torențiale în nouă județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de Cod galben pentru ploi torențiale, care vizează nouă județe din țară. Avertizarea este valabilă în intervalul 19 septembrie, ora 03:00 – 19 septembrie, ora 18:00.

Urmările dezastrului în Galați

În acest interval, județele din Moldova și nordul Dobrogei se vor confrunta cu averse puternice. Ploile pot aduce cantități de apă semnificative, ajungând la 15-25 l/mp, iar în unele zone izolate chiar depășind 30 l/mp. Meteorologii avertizează că aceste cantități de apă, căzute într-un timp scurt sau prin acumulare, pot provoca inundații locale și pot genera noi probleme în zonele deja afectate.

ANM
ANM

În timp ce aceste județe se pregătesc pentru un nou val de ploi, locuitorii din zonele recent afectate de inundații, precum Galați și Vaslui, încă își evaluează pagubele și încearcă să-și refacă viețile. Apele s-au retras, dar odată cu ele au lăsat în urmă tragedii și distrugeri imense. În unele cazuri, oamenii și-au pierdut nu doar agoniseala de-o viață, ci și membri ai familiei din cauza viiturilor puternice.

Promisiunile de ajutor din partea Guvernului, care prevede acordarea unui sprijin financiar de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată, sunt binevenite, însă pentru mulți dintre cei care au trecut prin coșmarul inundațiilor, procesul de a o lua de la capăt pare copleșitor.

Un exemplu al dezastrului provocat de aceste inundații este satul Costache Negri din județul Galați. Laurențiu Rădulescu, corespondent Antena 3 CNN, a descris scenele de acolo: „Suntem în Costache Negri. Ceea ce vă arătăm este până la urmă puterea acestei viituri, pentru că vorbim despre un garaj care a fost zidit de proprietarul acestei case, un garaj în care se aflau două autoturisme. În momentul în care apa a lovit această zonă, pur și simplu ușa garajului a fost smulsă. Mașinile, de asemenea, au fost mutate și împinse în zid. Forța acestei viituri a împins o mașină undeva la metri buni distanță, proiectând-o în șanț. Sunt doar câteva exemple ale viiturii, ale ploilor puternice care au lovit județul Galați, poate cel mai afectat de aceste inundații.

Sunt peste 1.000 de pompieri în momentul de față. De asemenea, și jandarmi militari pe care i-am văzut încercând într-un fel sau altul să-i ajute pe acești oameni. Este momentul în care nu reușesc, într-adevăr, să ajungă la fiecare locuință în parte. Tocmai de aceea, am văzut un ajutor reciproc pe care aceste persoane și-l dau în momentul în care ajung într-o astfel de postură.

Sunt oameni pe care i-am văzut, de asemenea, ajutându-și vecinii să scoată mâlul din casă, să scoată animalele moarte. Și nu este puțin lucru, pentru că din zona în care transmitem, majoritatea oamenilor trăiau din agricultură și din creșterea acestor animale. Au pierdut tot. Va urma, bineînțeles, o nouă etapă în care autoritățile vor trebui să ia la pas toată această zonă uriașă pentru a evalua aceste pagube.”

În urma inundațiilor devastatoare din Galați, peste 1.000 de pompieri și jandarmi militari s-au mobilizat pentru a acorda ajutor locuitorilor afectați. Cu toate acestea, resursele disponibile nu sunt suficiente pentru a ajunge la fiecare locuință în parte, mai ales în zonele rurale și izolate. Din acest motiv, oamenii s-au organizat și se ajută reciproc, demonstrând o solidaritate impresionantă.

După încheierea primelor operațiuni de salvare și îndepărtare a apei, urmează etapa de evaluare a pagubelor

Autoritățile vor trebui să parcurgă întreaga zonă pentru a determina amploarea distrugerilor și pentru a elabora un plan de reconstrucție și sprijin. Această etapă este una crucială, întrucât oamenii din aceste comunități trebuie să fie sprijiniți nu doar financiar, ci și prin acțiuni concrete care să-i ajute să-și reconstruiască viețile.

Între timp, locuitorii trebuie să rămână vigilenți. Codul galben de ploi torențiale emis de ANM pune în alertă atât județele din Moldova, cât și nordul Dobrogei, unde cantitățile de apă pot cauza noi inundații locale. În astfel de condiții, autoritățile trebuie să-și coordoneze rapid eforturile pentru a preveni noi tragedii și pentru a minimiza daunele.

Pe de altă parte, situația ridică întrebări cu privire la pregătirea autorităților în fața unor astfel de dezastre naturale. În locuri ca Galați și Vaslui, oamenii și-au exprimat dezamăgirea față de faptul că multe proiecte de prevenție, precum diguri și lucrări de consolidare, au rămas la stadiul de planuri uitate în sertarele instituțiilor responsabile.

Deși oamenii își demonstrează zilnic puterea și capacitatea de a se ajuta reciproc, rămâne în sarcina autorităților să ofere sprijinul necesar pentru ca aceste comunități să se refacă și să fie protejate în viitor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: