Redactia.ro
Home » Știri » Cod portocaliu de vreme rea în România: Vijelii, grindină și ploi torențiale. Zonele vizate de alertă

Cod portocaliu de vreme rea în România: Vijelii, grindină și ploi torențiale. Zonele vizate de alertă

Alertă meteo: Fenomene meteo extreme anunțate de ANM. Zonele vizate de cod galben de furtuni și ploi torențiale

Cod portocaliu de vreme rea în România: Vijelii, grindină și ploi torențiale. Iată zonele vizate!

Cod portocaliu de vreme rea în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme rea pentru anumite zone din țară. Fenomenele meteorologice anticipate includ vijelii, grindină, ploi torențiale și instabilitate atmosferică accentuată, iar populația este sfătuită să fie extrem de precaută.

Începând cu data de 30 iulie 2023, ora 12:00, și până în data de 31 iulie 2023, ora 10:00, zonele vizate de Codul Galben de instabilitate atmosferică accentuată sunt Banat, Crișana și Transilvania. În aceste regiuni, precum și spre seară și noaptea, mai ales în Oltenia și Moldova, se vor manifesta perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale de aproximativ 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și posibile căderi izolate de grindină.

Cantitățile de apă prognozate pentru aceste regiuni vor fi de 20…25 l/mp și local izolat de 30…40 l/mp. Fenomene similare vor avea loc și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Pe data de 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică a țării, iar în extremitatea de sud-vest a țării se vor înregistra intensificări ale vântului.

În unele zone, instabilitatea atmosferică accentuată și aversele torențiale pot provoca probleme majore. De duminică, 30 iulie 2023, până luni dimineața, în zonele montane, vestul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei, se vor înregistra perioade cu averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă pot ajunge la 30…40 l/mp și izolat chiar peste 50…60 l/mp.

Zone vizate de disonfort termic

Pe lângă aceste fenomene periculoase, meteorologii avertizează că disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și local în cele vestice și estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. În zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, populația va resimți canicula, iar temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 36 de grade Celsius.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: