Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod roșu și cod portocaliu pentru mai multe județe din țară, anunțând rafale de vânt ce pot atinge peste 90 de kilometri pe oră, descărcări electrice și grindină de mari dimensiuni.
Mai multe alte regiuni din România se află sub avertizare de cod galben pentru furtuni puternice și instabilitate atmosferică. După zile de caniculă, temperaturile sunt așteptate să scadă cu până la 10 grade.
Cod roșu de vreme rea în mai multe zone ale țării
Conform ANM, până la ora 19:30, județul Caraș-Severin este sub cod roșu în localitățile Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Prigor, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Eftimie Murgu, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Lăpușnicel, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani și Ciuchici.
Fenomenele meteo prognozate includ grindină de mari dimensiuni și rafale de vânt puternice, ce pot depăși 90 km/h. ”Se vor semnala: Grindină de mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelie puternică peste 90 km/h”, anunţă ANM.
De asemenea, până la ora 18:30, județul Caraș-Severin se află sub cod portocaliu, cu fenomene similare, incluzând grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vijelii și averse torențiale de 25-40 l/mp, precum și frecvente descărcări electrice.
”Se vor semnala: Grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelii (70…90 km/h, averse torenţiale 25…40 l/mp, frecvente descărcări electrice”, a transmis ANM.
În județul Mureș, traficul pe DN 15 E, la ieșirea din localitatea Râciu spre municipiul Târgu Mureș, este afectat din cauza aluviunilor aduse de ploile abundente. Intervenția pompierilor militari din cadrul Punctului de Lucru Râciu a fost necesară pentru a îndepărta aluviunile și a restabili circulația în condiții normale.
Începând de joi la ora 17:00 și până vineri dimineață la ora 06:00, ANM a emis o alertă de cod galben pentru instabilitate atmosferică
Regiunile vizate includ sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei. Prognoza meteo indică perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu rafale ce pot atinge 55-70 km/h, și posibilitatea de grindină. Cantitățile de apă pot ajunge la 20-30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.
”În intervalul menționat, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), precum și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, potrivit ANM.
Cum va fi vremea în București
În București, vremea va rămâne caldă, dar cu disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi în jur de 80 de unități. Seara și noaptea sunt prognozate averse, descărcări electrice și vijelii, cu o scădere a temperaturii maxime de la 33 de grade la 16-19 grade în cursul dimineții.
”Vremea se va menține călduroasă, cu disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales seara și la începutul nopții, când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar spre dimineață va coborî spre 16…19 grade”, a transmis ANM.