Redactia.ro
Home » Știri » Codul Rutier 2023. Amenzi uriașe dacă uiți să faci asta sau încalci legea cu intenție

Codul Rutier 2023. Amenzi uriașe dacă uiți să faci asta sau încalci legea cu intenție

Codul Rutier 2023. Amenzi uriașe dacă uiți să faci asta sau încalci legea cu intenție

Codul Rutier 2023. Șoferii își pot lua o amendă chiar și de 5.000 de lei dacă uită să facă asta sau încalcă legea cu intenție. Iată despre ce e vorba.

Codul Rutier 2023. Amenzi uriașe dacă uiți să faci asta sau încalci legea cu intenție

Codul Rutier a fost actualizat recent, iar un lucru este cât se poate de clar: amenzile vor fi, în 2023, semnificativ mai mari în legea proaspăt publicată în Monitorul Oficial.

Românii care circulă fără rovinietă pe drumurile publice din diverse motive o să aibă de plătit amenzi foarte mari, valori ce cresc în funcție de categoria autoturismului. În plus, pentru rovinietă nu trebuie să te oprească poliția pentru a fi amendat. Amenda vine direct acasă și asta prin prisma camerelor fixe instalate pe multe drumuri naționale, județene și autostrăzi, potrivit Playtech.

Conform noului Cod Rutier 2023, amenzile pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă încep de la 275 de lei și pot ajunge și la 11.000 de lei. Înainte, acestea erau cuprinse între 250 și 500 de lei. Pentru vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone suprataxa este de minimum 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei.

Codul Rutier a fost actualizat în urmă cu câteva zile, dar detalii legate de consecințele pe care urmează să le suporte șoferii români încă mai ies la iveală. Un lucru este însă sigur, amenzile sunt semnificativ mai mari în legea proaspăt publicată în Monitorul Oficial.

 

Nu mic este numărul românilor care circulă fără rovinietă pe drumurile publice de pe meleaguri mioritice. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că oamenii au uitat să o reînnoiască. Important este însă de reținut că acest detaliu se sancționează cu amenzi foarte mari, cu valori ce cresc în funcție de categoria autoturismului. În plus, pentru rovinietă nu trebuie să te oprească poliția pentru a fi amendat. Amenda vine direct acasă, datorită camerelor fixe instalate pe multe drumuri naționale, județene și autostrăzi.

Amenzile de rovinietă, mai mari decât în 2022

În România, conform noului Cod Rutier, amenzile pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă pot ajunge și la 11.000 de lei. Înainte, acestea erau cuprinse între 250 și 500 de lei. Noile amenzi încep de la 275 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone suprataxa este de minimum 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei.

În cazul vehiculelor de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar mai mică sau egală cu 7,5 tone, amenda este minimum 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

Conform Adevărul.ro, în cazul camioanelor cu o masă autorizată între 7,5 și 12 tone, amenda va fi între 2750 de lei și maximum 5500 de lei. Nu în ultimul rând, pentru vehiculele de categoria următoare (masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe) suprataxa pentru neplata rovinietei este de minimum 3.550 de lei şi de maximum 7.100 de lei. Cea mai mare amendă pentru rovinietă o primesc șoferii de TIR sau patronii pentru care lucrează aceștia, între 5950 de lei și 11.900 de lei. Pentru autocare, amenda este între 2750 de lei și 5500 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: