Redactia.ro
Home » Știri » Codul Rutier s-a modificat! Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii

Codul Rutier s-a modificat! Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii

Se modifică Codul Rutier! Cine sunt șoferii români care nu vor mai putea conduce mașini puternice, chiar dacă dețin permis categoria B 

Codul Rutier s-a modificat! Iată schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii!

Codul Rutier s-a modificat

Poliția Rutieră va avea posibilitatea să impună sancțiuni pentru încălcările regulilor de circulație pe baza înregistrărilor efectuate de camerele video instalate în autovehicule sau cele amplasate în zonele publice de către primării. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat de către Comisia de Transport a Camerei Deputaților și beneficiază de sprijinul guvernului.

Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii

Începând cu noul Cod Rutier din 2023, imaginile captate de camerele radar nu mai sunt singura dovadă acceptată pentru a emite amenzi prin poștă. Camerele video amplasate în vehiculele șoferilor sau cele instalate de către autoritățile locale pot fi folosite ca mijloc de constatare a contravențiilor rutiere. Până în prezent, sancțiunile puteau fi aplicate doar în situațiile în care Poliția Rutieră constata încălcările în timp real sau pe baza înregistrărilor obținute de la camerele radar.

Proiectul de lege, inițiat de deputatul Mihai Botez, este considerat necesar pentru prevenirea accidentelor rutiere și sancționarea șoferilor comportându-se agresiv în trafic.

„Trebuie să salvăm vieţi, trebuie să utilizăm tehnologia disponibilă în secolul XXI pentru a da mai mulţi ochi poliţiştilor, pentru a vedea comportamentele agresive şi periculoase în trafic şi să fie sancţionate. Doar sancţionând putem să descurajăm astfel de comportamente. M-am inspirat după legislaţia din Marea Britanie, unde acolo există platforme pe care cetăţenii, participanţii la trafic pot să încarce clipuri, pot să dea o declaraţie cum că au fost martori şi pot să vină în justiţie, dacă va fi cazul, şi că-şi asumă veridicitatea acelor fapte”, spune Mihai Botez, potrivit Rador.

Totodată, guvernul a făcut public un proiect de ordonanță de urgență care conține mai multe modificări aduse Codului Rutier, având ca scop prevenirea și combaterea accidentelor cauzate de consumul de alcool și droguri. Acest proiect de ordonanță include și prevederi care permit poliției să utilizeze înregistrările provenite de pe camerele de bord ale vehiculelor.

 

Sursa foto: Arhivă

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: