Redactia.ro
Home » Știri » Codul Rutier suferă noi modificări. Toți șoferii trebuie să știe asta. Este vorba despre amenzile de circulație

Codul Rutier suferă noi modificări. Toți șoferii trebuie să știe asta. Este vorba despre amenzile de circulație

Greșeala banală pentru care șoferii români vor primi amenzi usturătoare! Când se schimbă legea

Șoferii români vor avea parte de o nouă schimbare legislativă în ceea ce privește amenzile rutiere. O nouă lege urmează să intre în vigoare, aducând modificări semnificative în sistemul de sancțiuni. Iată despre ce este vorba!

Vești bune pentru șoferii români. Noi modificări ale Codului Rutier

Șoferii români au parte de o schimbare importantă în ceea ce privește contestarea amenzilor rutiere. Începând de astăzi, 27 iulie 2023, aceștia vor putea să conteste sancțiunile la judecătoria de domiciliu a șoferului. Prin această modificare legislativă, conducătorii de autoturisme nu vor mai fi obligați să conteste amenzile în zona unde contravenția a fost săvârșită, așa cum prevedea legea înainte. Astfel, se facilitează procesul de contestare și se oferă o mai mare flexibilitate șoferilor.

Începând cu data de 27 iulie 2023, intră în vigoare Legea 254/2023, publicată în Monitorul Oficial de luni, care aduce modificări Codului Rutier. Aceste modificări legislative vizează anumite aspecte legate de circulația rutieră și au scopul de a aduce mai multă claritate și eficiență în aplicarea legii. Cu această nouă lege, se dorește îmbunătățirea condițiilor de trafic și asigurarea unui cadru mai coerent și adaptat nevoilor actuale ale șoferilor și participanților la trafic.

Începând cu data de 27 iulie 2023, Legea 254/2023 aduce o schimbare importantă în privința soluționării plângerilor legate de contravențiile rutiere. Această lege stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor, oferind conducătorilor auto posibilitatea de a contesta amenzile rutiere la judecătoria de domiciliu. Astfel, se introduce o nouă opțiune care le permite șoferilor să conteste sancțiunile într-o manieră mai accesibilă și mai comodă, fără a fi nevoiți să se deplaseze la locul unde contravenția a fost săvârșită. Această măsură are ca scop facilitarea procesului de contestare și asigurarea unei soluții mai eficiente în cazul contestării amenzilor rutiere.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.

În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecată»​”, se arată în noua lege.

Cum se poate face contestație pentru o amendă de circulație

Deputații au adoptat o nouă propunere legislativă care vizează modificarea articolului 118 alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

Această nouă propunere are ca scop stabilirea posibilității de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul. În prezent, plângerea este depusă la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

Prin această modificare, se urmărește facilitarea procesului de contestare a sancțiunilor contravenționale, oferindu-se posibilitatea ca plângerea să fie depusă într-un cadru mai accesibil și comod pentru contravenient. Astfel, se dorește îmbunătățirea condițiilor de exercitare a dreptului la apărare și asigurarea unei soluții mai eficiente în cazul contestării proceselor-verbale de constatare a contravențiilor.

„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul.

Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.”, se arată în propunerea deputaților.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: