Redactia.ro
Home » Știri » Comisia Europeană dezbate astăzi situația statului de drept în România

Comisia Europeană dezbate astăzi situația statului de drept în România

Comisia Europeană dezbate astăzi situația statului de drept în România

Comisia Europeană discută astăzi, în premieră, situația statului de drept în România. PSD face presiuni ca Guvernul să adopte tot astăzi OUG pentru modificarea Codurilor penale.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva, a scris, marți seara, pe Twitter: „Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine (miercuri – n.r.) starea statului de drept în România”.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, le va prezenta comisarilor europeni concluziile discuțiilor dintre experții Comisiei și cei ai Guvernului României. Nu e exclus însă ca discuția să vizeze și alte aspecte, legate de deciziile care urmează să fie luate în continuare pentru țara noastră.

Comisia Europeană ne avertizează!

Comisia Europeană urmăreşte atent evoluţiile privind statul de drept în țara noastră. Se subliniază că aceasta trebuie să readucă urgent procesul de reformă pe calea cea dreaptă. Acest lucru înseamnă progrese, nu paşi înapoi. Conform declarației lui Margaritis Schinas, purtător-şef de cuvânt al executivului comunitar.

În conferinţa de presă cotidiană a Comisiei Europene, Schinas a spus că România ar trebui să se abţină din a lua vreo decizie care ar putea să afecteze negativ progresele realizate în ultimii ani.

„În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a adăugat reprezentantul executivului UE. Acesta a făcut referire la clasarea dosarului care a fost deschis la Secția specială pentru magistrați. Dosarul a fost deschis pe numele vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pe de altă parte, Schinas a confirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut joi o convorbire telefonică. Ei au discutat despre cele două ordonanţe de urgenţă. Acestea se referă la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Cele două părţi au convenit ca discuţiile să continue la nivel tehnic.

Statul de drept este un „stat constituțional” în care exercitarea puterii guvernamentale este constrânsă de lege. Ea este adesea legată de conceptul anglo-american al statului de drept. Totuși diferă de acesta prin faptul că subliniază și ceea ce este doar (adică, un concept al dreptății morale bazat pe etică, raționalitate, drept, drept natural, religie sau echitate).

Citește și:Mașini care nu vor mai avea voie să circule în România din aprilie

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: