Redactia.ro
Home » Știri » Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen. „Nu este complet fără toate statele noastre membre”

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen. „Nu este complet fără toate statele noastre membre”

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen.

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen. CE a prezentat miercuri seara noua strategie referitoare la spațiul Schengen, care presupune și aderarea țării noastre. Ce prevede noua strategie și ce plan de urgență va fi prezentat.

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen. „Nu este complet fără toate statele noastre membre”

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic cere aderarea României la spațiul Schengen. Miercuri seara, CE a prezentat noua sa strategie referitoare la spațiul Schengen. Potrivit Comisie Europene ”viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către acele state membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen. Aceasta este atât o așteptare legitimă, cât și o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”.

Mai mult, CE a declarat că spațiul Schengen nu este complet fără toate statele membre ale Uniunii Europene. „Mișcarea neîngrădită în spațiul Schengen este esențială pentru modul nostru de viață european. Schengen este o mașină bine unsă, dar ca orice mașină, pentru a rezista testului timpului, fundamentele sale trebuie să fie constant sprijinite și consolidate. Astăzi propunem o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări. Desigur, Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre. Un Schengen mai inclusiv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur”, a declarat vicepreședintele Margaritis Schinas, într-un comunicat postat miercuri seară pe site-ul Comisiei Europene.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Jonhansson, a declarat că odată cu strategia Schengen, puterea va fi mai mare. “Cu Strategia Schengen de astăzi, vom fi mai puternici în exterior pentru a fi mai liberi spre interior. Sistemele IT de ultimă generație vor îmbunătăți gestionarea frontierelor externe, în timp ce cooperarea polițienească îmbunătățită și gestionarea comună a migrației vor ajuta consolidarea spațiului Schengen fără controale la frontieră. Strategia de astăzi va încuraja încrederea și guvernanța pentru a ne permite să anticipăm, să ne pregătim și să reacționăm mai bine și mă angajez să mă asigur că toate statele membre își vor juca rolul”.

Noua strategie Schengen a Comisie Europene

Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne găzduiește peste 420 de milioane de oameni din 26 de state europene. În urmă cu 36 de ani, cinci state membre au fost de acord să elimine controalele la frontieră între ele. Spațiul Schengen este reprezentat de toate țările Europene, cu excepția Buglariei, României, Croației, Ciprului și Irlandei. Mai mult, acesta include și patru țări din afara UE, și anume Islanda, Norvegia, Elveția li Liechtenstein.

Conform CE, noua strategie Schengen prevede asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, prin desfășurarea corpului permanent de pază europeană de frontieră și de coasă. De asemenea, prevede interiperabilitatea sistemtelor informațile pentru gestionare frontierelor și a migrației până în 2023 și o viitoare propunere privind digitalizarea cererilor de viză și a documentelor de călătorie. Totodată, Comisia cere colegiuitorilor să adopte rapid noul PAct privind migrația și propunerea de azil privind examinarea persoanelor care traversează fără autorizație.

Noua strategie prevede ”consolidarea internă a spațiului Schengen, întrucât cooperarea strânsă între statele membre pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității este crucială pentru a susține și a compensa absența controalelor la frontierele interne. Noile inițiative vor include un Cod de cooperare polițienească al UE; modernizarea cadrului „Prüm” pentru schimbul de informații privind ADN-ul, amprentele digitale și înregistrarea vehiculelor; extinderea utilizării informațiilor avansate pentru pasageri la zborurile intra-Schengen. Noul Pact privind migrația și azilul, odată adoptat, va stabili, de asemenea, o abordare comună pentru gestionarea migrației, un element important pentru buna funcționare a spațiului Schengen”.

CE mai propune și revizuirea mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen și va convova forumuri Schengen regulate pentru a încuraja dialogul politic referitor la abordarea provocărilor comune. Se va prezenta și un plan de urgență care să permită reactivarea sistemului de succes Green Lanes pentru traficul de mărfuri neîntreruptă în caz de viitoare crize.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: