Redactia.ro
Home » Stiri Locale » Comoara de pe vremea lui Burebista, descoperită la Pielești. Incredibil cum a dat peste ea un oltean, care a primit și o recompensă pe măsură de la statul român

Comoara de pe vremea lui Burebista, descoperită la Pielești. Incredibil cum a dat peste ea un oltean, care a primit și o recompensă pe măsură de la statul român

O comoară unică în România, de pe vremea lui Burebista, a fost descoperită la Pielești, în județul Dolj. Incredibil este și cum a dat peste ea un oltean, în timp ce lucra în curte. Bărbatul a primit și o recompensă pe măsura descoperirii de la statul român.

Un localnic al comunei Pielești, județul Dolj, a descoperit în curtea sa o comoara unică în România, care ar fi fost îngropată acolo încă de pe vremea lui Burebista.
Întâmplarea demnă de povestit nepoților a făcut ca bărbatul, care a început să sape pământul din curte pentru a-și face piscină, să descopere un tezaur cu peste 100 de monede și podoabe de argint care ar fi chiar din perioada Imperiului Roman. Așadar, valoroasele obiecte găsite în curtea de la Pielești ar avea peste 2.000 de ani.

Și parcă a fost dat să le găsească olteanul care voia să-și facă piscină în curte! Bărbatul a vrut mai întâi de toate să folosească un excavator, însă fiul său, sportiv de performanță, a vrut să facă mișcare, fiind în pandemie.

Comoara de pe vremea lui Burebista, descoperită la Pielești. Incredibil cum a dat peste ea

„Totul a fost o întâmplare, una fericită pentru noi. Bărbatul din Pieleşti a vrut să sape pentru a construi o piscină în curtea casei. Era pandemie şi lumea stătea mai mult acasă. A vrut să folosească un utilaj, dar fiul său, sportiv de performanţă, i-a zis că mai bine sapă el, pentru că vrea să facă mişcare. Nu a folosit niciun fel de detector de metale, pur şi simplu a săpat până a dat de acest tezaur. Dacă ar fi folosit excavatorul, l-ar fi distrus.

Omul a respectat apoi ad literam procedura, adică a anunţat primăria, care, la rândul ei, a anunţat Direcția Județeană pentru Cultură Dolj. Tezaurul a rămas apoi la Direcţie până când i-a fost stabilită valoarea. Dacă noi nu puteam să plătim recompensa, erau anunţate toate muzeele din ţară şi cine plătea intra în posesia descoperiri. Era însă păcat ca un tezaur atât de valoros pentru regiunea noastră să fie expus în altă parte decât la Muzeul Olteniei“, a declarat Florin Ridiche, reprezentantul Muzeului Olteniei, pentru Gandul.

Recompensă pe măsură pentru comoara de la Pielești

Anunţul privind marea descoperire de la Pielești a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile. Potrivit oficialului, bărbatul care a făcut uluitoarea descoperire și a predat tezaurul și-a primit recompensa, potrivit legii. Mai exact, acesta a fost recompensat cu 45% din valoarea acestora.

“Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane și podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare și conservare.

Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pielești, în luna mai a anului trecut. Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunțat autoritățile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Dolj. A urmat un proces îndelungat de datare și stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepțională. Consiliul Județean Dolj și-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea județului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare.

Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane și bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni.”, a detaliat oficialul pe pagina sa de Facebook.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: