Redactia.ro
Home » Știri » Consultă un medic dacă ai aceste simptome: „Începe cu durere mare de cap, cu senzaţia că ai fost bătut”

Consultă un medic dacă ai aceste simptome: „Începe cu durere mare de cap, cu senzaţia că ai fost bătut”

Consultă un medic dacă ai aceste simptome: „Începe cu durere mare de cap, cu senzaţia că ai fost bătut"

Medicul Adrian Marinescu ridică un semnal de alarmă asupra românilor în această perioadă, deoarece cazurile de gripă de tip A se înmulțesc pe zice trece, iar la camera de gardă se înregistrează zilnic, la Institutul Matei Balş, o valoare apropiată de cele înregistrate în perioadele de vârf pandemic. Iată detaliile!

Medicul Adrian Marinescu: „Nu este altceva decât o întoarcere la normalitate”

Medicul susține că sezonul rece este o perioadă liniștită a pandemiei, deoarece nu există restricții, dar prin acest aspect trebuie să luăm în considerare posibilitatea de a ne infectată cu virusul sau cu diverse gripe:

„Eu cred că sezonul pe care îl avem acum, sezonul rece, nu este altceva decât o întoarcere la normalitate şi demonstrează clar că este o perioadă liniştită în pandemie. Nu mai există restricţii, oamenii interacţionează, sunt însă câteva elemente în plus faţă de un sezon similar înainte de pandemie:  Nemaiexistând restricţii oamenii interacţionează şi e bine că o fac, mai ales copiii, şi atunci se infectează într-o măsură mai mare, aici vorbesc de infecţii respiratorii, însemnând gripă, însemnând viroze, însemnând infecţii cu SARS-CoV- 2.

Al doilea aspect se referă la faptul că circulaţia acestor virusuri a fost redusă în mod clar pe timp de pandemie şi atunci posibilitatea de infectare se face într-o măsură mai mare, nu există protecţia nici la gripă din anii trecuţi. Al treilea element este că toată lumea în pandemie, sau mare parte din populaţie, a trecut prin infecţia cu SARS-CoV- 2, unele au fost forme medii, forme severe, forme critice şi de aici sistemul imunitar este mai puţin echilibrat. Toate lucrurile acestea pot să ducă la un sezon care să vină cu particularităţi”, a explicat medicul Adrian Marinescu pentru Antena3 CNN.

Medicul Adrian Marinescu: „Este doar începutul sezonului de gripă”

Cazurile de gripă A sunt cele mai răspândite după cum susține medicul Adrian Marinescu. În cazul celor care nu au făcut vaccinul antigripal, gripa poate avea debut cu simptome severe:

„Creşterea legată de gripă este mai mult decât clară în aceste zile şi va fi şi în continuare, ca să aveţi nişte cifre avem acum aproximativ 250 de prezentări la camera de garda în fiecare zi, prin comparaţie în vârf pandemic aveam spre 300, şi, pe de altă parte, într-o situaţie fără sezon rece, fără pandemie, în mod normal în lunile trecute aveam în jur de 150, şi copii, şi adulţi şi vorbim doar de camera de gardă, nu vorbim de afecţiunile cronice.

Cele mai multe dintre cazuri înseamnă diagnostic clinic şi atunci nu ai identificare. Cazurile sunt mult mai puţine, evident, faţă de ce am în mod real. Circulaţia virusului gripal de tip A este categoric prioritară, faţă de B, de exemplu. Este doar începutul sezonului de gripă, vă aduc aminte că şi înainte de pandemie lunile ianuarie şi februarie erau de foc şi aveam cazuri inclusiv în aprilie, chiar dacă din martie lucrurile se vor echilibra”, a mai spus medicul Adrian Marinescu pentru sursa menționată.

Medicul Adrian Marinescu: „Gripa pune pacientul la pat”

Medicul a explicat public cum debutează, cum se manifestă și cum se tratează gripa sezonului rece. Acesta susține că este foarte important faptul că există un tratament antiviral care este eficient și care-i face pe cei care au intrat în contact cu gripa să se simtă mai bine de la o zi la alta:

„Gripa pune pacientul la pat, înseamnă o stare general modificată brusc, înseamnă un debut cu durere importantă de cap, cu dureri musculare şi articulare, cu acea senzaţie că ai fost bătut, care în principiu nu există sau într-o mică măsură în alte viroze, continuând cu o simptomatologie digestivă care e comună infecţiilor virale, cu febră care poate să fie înaltă”, a explicat directorul medical al INBI Matei Balş.

Mai important este că în gripă avem în mod clar tratament antiviral eficient, tratament care poate să mă facă ca de la o zi la alta să am o stare mult mai bună, lucrurile să se vadă mai mult decât evident, dacă este administrat la debutul simptomatologiei Tratamentul este Tamiflu, un antiviral cu tradiţie, îl cunoaştem foarte bine. De fapt, în gripă am două arme importante, am prevenţia, care înseamnă vaccinarea antigripală, pe care aş putea să o fac şi în momentul de faţă, să iau în calcul că 10-14 zile este timpul până când e eficient vaccinul şi tratamentul antiviral care trebuie administrat ori de câte ori am diagnostic chiar şi clinic, şi cât mai repede cu putinţă.

Îl numim antiviral pentru că împiedică pătrunderea virusului la nivel de celulă. Este exact principiul şi mecanismul pe care îl aveam la antiviralele din infecţia cu SARS-CoV- 2, motiv pentru care mă interesează să acţionez la început şi nu în momentul în care deja modificările s-au produs, vorbim de lucruri care au legătură sistemică sau la nivel de organ”, a mai precizat medicul pentru sursa citată.

Care sunt complicaţiile gripei

Medicul susține că în urma contactului cu gripa, pacientul poate suferi complicaţii pulmonare, neurologice sau cardiace:

„Se pot întâmpla multe lucruri şi nu sunt doar complicaţiile pulmonare care sunt cele mai frecvente şi aici vorbim de pneumonie, care poate să evolueze cu insuficienţă respiratorie şi să ne facă să ajungem în terapie intensivă. Sunt complicaţii neurologice, sunt modificări legate de afecţiuni preexistente, de exemplu un pacient care are un diabet zaharat, în momentul în care face şi gripă, s-ar putea să-i dezechilibreze diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, sau să vorbim de afecţiuni în sfera cardiacă fără să existe înainte, ca de exemplu miocardită sau alte afecţiuni cardiace”, a concluzionat acesta pentru sursa citată.

Sursa foto: News.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: