Un copil de doar 13 ani din comuna Pogonești, județul Vaslui, a devenit erou după ce a sunat la 112 ca să-și salveze mama de violențele cumplite ale tatălui. În urma apelului, polițiștii au intervenit de urgență și l-au reținut pe agresor. Femeia, în vârstă de 34 de ani, a fost lovită cu obiecte contondente și a ajuns la spital. Cazul cutremură opinia publică și reaprinde discuțiile despre violența domestică în România. Statistica e înfricoșătoare: zeci de mii de victime, majoritatea femei și copii.
Băiatul care și-a salvat mama de agresiunile tatălui
Era o zi obișnuită în comuna Pogonești. Într-o casă modestă, un copil de 13 ani se temea pentru viața mamei sale. Violențele nu erau o noutate. Tatăl, în vârstă de 62 de ani, își mai lovise soția și cu alte ocazii. Dar de data aceasta, băiatul a simțit că e prea mult.
Fără să stea pe gânduri, a pus mâna pe telefon și a format 112. A vorbit clar, cu voce tremurândă. A spus dispecerului că mama lui este bătută. Că tatăl lovește cu pumnii și cu un obiect de metal. A indicat adresa. A cerut să vină cineva „repede, cât nu e prea târziu”.
Apelul a fost înregistrat în jurul prânzului. Echipajul de poliție a ajuns rapid la fața locului. Femeia era în stare de șoc și prezenta multiple contuzii. Era speriată, dar conștientă. A fost preluată de o ambulanță și dusă la spital. Medicii au stabilit că are nevoie de opt zile de îngrijiri medicale.
„Mama e tot ce am”, a spus băiatul către polițiști. Lacrimile lui, dar și curajul, i-au impresionat pe toți cei prezenți.
Agresorul a fost reținut. Un ordin de protecție a fost emis imediat
Poliția din Vaslui a intervenit prompt. În urma evaluării la fața locului și a declarațiilor victimei, bărbatul de 62 de ani a fost reținut pentru 24 de ore. Procurorii au decis ulterior ca el să fie cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Totodată, a fost emis un ordin de protecție provizoriu, care îl obligă să păstreze o distanță de minimum 100 de metri față de victimă și de domiciliu.
„Cazul șocant de violență domestică a avut loc într-o comună din județul Vaslui, unde un minor de 13 ani n-a mai suportat suferința mamei și l-a reclamat pe tatăl său la poliție”, a transmis Mircea Tătar, corespondent Antena 3 CNN.
Potrivit anchetatorilor, femeia fusese agresată nu doar în ziua respectivă, ci și în ziua anterioară. A fost lovită cu obiecte contondente și amenințată cu moartea.
Vecinii spun că au auzit țipete, dar nu au îndrăznit să intervină. „Copilul ăla are inimă mare. Ne-a salvat și nouă sufletul”, a spus o vecină.
Violența domestică în România
Cazul din Vaslui nu este singular. Din păcate, România traversează o perioadă neagră în privința violenței domestice. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției Române, în 2024 s-au înregistrat peste 60.000 de cazuri.
Doar în București au fost raportate 8.400 de agresiuni în familie. În județul Ilfov – 3.000 de cazuri, iar în Iași, Brașov și Suceava – peste 2.000 de cazuri fiecare.
În același an, polițiștii au emis peste 13.000 de ordine de protecție. Majoritatea victimelor sunt femei și copii. Cei mai mulți agresori sunt parteneri de viață sau rude apropiate.
Fenomenul este în creștere. În 2019, erau cu 35% mai puține dosare decât în 2024. Specialiștii spun că pandemia, criza economică și lipsa educației contribuie la explozia cazurilor.
Există și tragedii. Recent, o femeie din Iași a murit după ce a fost bătută și incendiată de fostul soț, proaspăt eliberat din închisoare. Femeia fusese internată timp de o săptămână, dar nu a mai putut fi salvată.
Copiii, martori tăcuți ai violenței. Unii, însă, devin salvatori
În multe cazuri de violență domestică, copiii sunt martori. Văd, aud, simt frica. Cresc cu traume greu de vindecat. Unii tac. Alții devin, cum a fost cazul băiatului din Vaslui, adevărați eroi în miniatură.
Psihologii spun că gestul lui nu e doar o reacție instinctivă, ci un act de maturitate emoțională. A înțeles că mama sa e în pericol. Și a acționat.
Femeia agresată urmează să fie transferată într-un centru de protecție pentru victimele violenței domestice. Autoritățile vor decide dacă băiatul rămâne în grija mamei sau va fi plasat temporar la rude.
Protecția Copilului Vaslui a deschis o anchetă socială și a promis că familia va beneficia de consiliere.
Numărul victimelor crește, dar soluțiile întârzie
România are o legislație în curs de modernizare în ceea ce privește violența domestică. Există ordin de protecție, centre de sprijin, linii telefonice. Dar realitatea din teren este dură. Victimele nu sunt mereu crezute. Sau sunt abandonate în fața agresorilor.
Liniile de urgență, cum este 0800 500 333, oferă asistență psihologică și juridică. Dar nu toate victimele știu despre ele. Iar centrele de adăpost sunt puține și subfinanțate.
Organizațiile neguvernamentale trag semnale de alarmă. Cer mai multe fonduri, mai multă implicare din partea autorităților și, mai ales, campanii de educație în școli și comunități.