Centrul pentru Inovaţie în Medicină a prezentat o simulare despre o posibilă evoluţie a epidemiei de coroanvirus la noi în ţară. Sunt luate în calcul 3 posibile scenarii pentru vârful acesteia, după cum a explicat Marius Geanta, preşedintele Centrului.
Scopul prezentării acestei simulări este de a atrage atenția asupra importanței respectării stricte a măsurilor de distanțare socială decise de autorități, încă de acum, pentru a ne încadra în scenariul cel mai bun pentru a face față pandemiei.
Cum ar putea evolua COVID19 în România?
În esență, sunt 3 posibile scenarii, de magnitudine diferită, care pot apărea în România, în perioada următoare, scrie raportuldegarda.ro:
- Scenariul ideal: măsurile de distanțare socială stricte sunt respectate de populație, ceea ce limitează răspândirea infecției, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020.
- Scenariul mediu: măsurile de distanțare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o țară și societate la alta și de la o perioadă la alta) transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului de sănătate de a face față. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.
- Scenariul de risc maxim: măsurile de distanțare socială nu dau rezultate și se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariția de cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate. Potențialul vârf al epidemiei de coronavirus în România ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020.
Când au fost luate primele măsuri de distanțare socială
Simulările prezentate vin cu scopul de a atrage atenţia cetăţenilor în privinţa respectării măsurilor de distanţare socială. Primele măsuri de distanțare socială au fost anunțate de autoritățile din România pe data de 8 martie 2020, ziua în care numărul de cazuri diagnosticate a ajuns la 15. Măsurile au fost extinse pe data de 11 martie 2020, ziua în care numărul de cazuri diagnosticate a ajuns la 47.
„Pentru a maximiza şansele primului scenariu este important să stăm acasă. Să limităm deplasările, să le amânăm sau să le anulăm pe cele care nu sunt necesare. Să respectăm ceea ce autorităţile au dispus ca distanţare sociale.”, a declarat Marius Geanta, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Marius Geanta atrage atenţia că sărbătorile Pascale, ar putea fi un factor de risc. „E bine cunoscut că înainte şi în timpul sărbătorilor de Paşte un număr important de români din străinătate vin în ţară, posibil din zone afectate de noul coronbavirus. După cum sărbătorile de Paşte tradiţional sunt o sărbătoare a familiei şi a prietenilor şi există riscul ca, în acest fel, virusul să se transmită în situaţia în care o persoană asimptomatică, tânără, de exemplu merge în vizită la părinţi sau la bunici.
O altă provocare tine de situaţia din interiorul UE în care, avem, iară, o circulaţie a virusului, dar avem şi o circulaţie a persoanelor şi este foarte greu de anticipat la acest moment ce impact va avea asupra scenariilor aceasta liberă circulaţie a persoanelor între cele mai multe dintre state.”, a declarat președintele Centrului la Romania TV.
Streinu-Cercel: Vom avea două valuri de infectări
Adrian Streinu Cercel, director Institutului “Matei Balş”: ″Probabil că vom avea un vârf de infecţii, nu cazuri severe, undeva spre jumătatea lui aprilie şi din păcate se ajunge la sărbătorile pascale. După aceea ne aşteptam la al doilea val, va fi un fel de cocoaşa ca o cămilă, la nivelul sărbătorilor pascale vom avea capul cămilei şi circa la 2 săptămâni după vom avea cocoaşa cămilei. De ce? De la contacte. Nu am putut să identificăm toate persoanele care au venit în ţară. Au venit pe relaţia Spania nu i-a întrebat nimic, au venit pe Germania nu i-a întrebat nimeni nimic, prin Franţa nu i-a întrebat nimeni nimic şi toate aceste state sunt în momentul de fată pe o pantă ascendenta din punct de vedere al ratei de transmitere în populaţie.″
Numărul cazurilor de COVID-19 a urcat la 184
Numărul total al cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns, marți, la 184, fiind confirmate 16 noi cazuri de la ultima raportare. Noile cazuri de coronavirus au apărut în Iași (7), Suceava (2), Neamț (2) și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani. 3.078 de persoane sunt în carantină ân întreaga ţară şi 14.845 în izolare la domiciliu.