Redactia.ro
Home » Știri » Coronavirus: Italia se pregătește să lanseze o aplicație telefonică pentru a controla cetățenii

Coronavirus: Italia se pregătește să lanseze o aplicație telefonică pentru a controla cetățenii

Tema aplicației care ar putea să fie lansată începând cu luna mai a stârnit numeroase dezbateri, în special în rândul celor care o consideră o încălcare a intimității și a vieții private. Aceasta urmează să depisteze contactele celor infectați cu coronavirus, asfel încât să se poată gestiona cât mai eficient situația de criză care va continua, cu siguranță, și după data de 4 mai, când va lua sfârșit izolarea la domiciliu. 

Principalul scop al aplicației este acela de a realiza o hartă a zonelor în care se răspândește virusul și urmează să fie lansată odată cu trecerea la așa-zisa fază 2, când italienii vor putea ieși din casă. Ministrul Giuseppe Conte a informat că Guvernul este conștient de necesitatea de a crește măsurile de siguranță și că aplicația numită Immuni, creată de compania Bending Spoons din Milano, se poate dovedi extrem de utilă. Pentru a calma spiritele, primul-ministru a explicat că aplicația garantează confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal, că nu va fi obligatorie și că rămâne la latitudinea cetățenilor dacă o vor descărca gratuit sau nu.

Subiectul rămâne, însă, extrem de delicat tocmai pentru că este strâns legat de datele cu caracter personal. Unii susțin că aplicația poate fi eficientă doar dacă va fi descărcată de cel puțin 60% dintre cetățeni și că varianta cea mai sigură este ca aceasta să devină obligatorie. 

Cum funcționează aplicația?

După lansare, aplicația Immuni va putea fi descărcată gratis din Apple Store sau Google Play. Aceasta se bazează pe tehnologia bluetooth și nu pe geolocalizare. Prin urmare, nu identifică locul în care se află un anumit individ, ci telefoanele aflate în apropiere și, implicit, persoanele pe care le-a întâlnit. Aplicația nu va înregistra datele personale sau numărul de telefon.

Numai în cazul în care o persoană este confirmată pozitiv va fi analizat istoricul deplasărilor pentru a putea fi identificați cei cu care a intrat în contact. În plus, aceasta va oferi posibilitatea de a ține un jurnal al evoluției bolii, în care se vor nota toate simptomele și, în caz de urgență, se va putea contacta personalul medical.

VEGHEL, NETHERLANDS, APRIL 12: In this photo illustration, Some apps about corona are seen on an iPhone amid the coronavirus outbreak on April 12, 2020 in Veghel, Netherlands. The Dutch government is planning to use an app to identify infected persons in the battle against the spread of the COVID-19 virus. (Photo by Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images)
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini