Redactia.ro
Home » Știri » Cresc tensiunile între America și China. Va începe un nou Război Rece?

Cresc tensiunile între America și China. Va începe un nou Război Rece?

Donald Trump este recunoscut pentru opoziția vehementă pe care o manifestă față de China, îndemnându-i pe aliații săi strategici să evite implementarea noilor tehnologii de la Huawei. Mesajul anti-China a reprezentat un punct important al agendei sale politice, fapt ce va rămâne relevant și pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

În cazul în care fotoliul de președinte va fi câștigat de contracanditatul său, Joe Biden, relația față de China va fi menținută în aceeași notă de scepticism alternat de ostilitate. În nenumărate rânduri Joe Biden a criticat atitudinea lui Trump din cauză că nu era suficient de dur față de China.

America vs. China – Diviziuni ideologice incompatibile

Stephen Walt, profesor de relații internaționale la Universitatea Harvard, consideră firească această coliziune America – China, din cauza diferențelor strategice semnificative dintre cele două. Chinezii îl percep pe Trump ca fiind un conducător slab, care a fost incapabil să gestioneze corect criza generată de COVID-19. În contextul pandemiei, China a plusat, dovedind că poate ține situația sub control.

Walt este de părere că divergențele dintre americani și chinezi prefigurează începutul unui nou Război Rece, însă până acum tensiunile nu au escaladat într-atât de mult încât să scape de sub control.

“O diferență notabilă (între situația actuală și Războiul Rece) este că cele două state mențin încă relații economice, însă și aceste relații se aplică cu restricții”, a spus Stephen Walt.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a achiesat la ideea unui nou Război Rece într-un interviu recent, susținând că Vestul trebuie să se distanțeze de China. Această declarație a fost susținută de bănuielile conform cărora noile tehnologii chineze ar putea fi instrumente de spionaj.

Acțiunile beligerante ale Chinei

Frederick Kempe, președintele fondator al think-thank-ului Consiliul Atlantic, a lansat un avertisment important privitor la atitudinea conflictuală a chinezilor.

“China a profitat de agitația creată de pandemie, întărindu-și represiunea față de populația minoritară de musulmani, Hong Kong și Taiwan, făcând apel la ofensivă prin exercițiile militare de la marea Chinei de Sud”.

Legăturile economice nu sunt de ajuns pentru blocarea conflictului

Înainte de izbucnirea COVID-19, Donald Trump și-a manifestat interesul de a continua acordul comercial cu China, aceștia consimțind relațiile comerciale.

“Războiul Rece a reprezentat o confruntare puternică între două super-puteri, generată de ideologii și strategii diferite”, a susținut Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing.

Acesta se așteaptă ca relația dintre China și America să continue să se deterioreze, legăturile economice nefiind suficient de puternice pentru a suda relația dintre cele două.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: