Redactia.ro
Home » Știri » Creștere record a ratelor! Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii nouă ani

Creștere record a ratelor! Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii nouă ani

Sursa foto: Fanatik

Indicele ROBOR la trei luni care are rolul de a calcula dobânzile variabile la creditele în lei, a crescut vineri la 5,20%, de la 5,16% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR, explică Antena. Află soluția de a nu mai plăti rate foarte mari

Nu a mai fost înregistrată o cotaţie similară ROBOR din 29 mai 2013

La începutul anului acesta, indicele ROBOR era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%, ținând cont că la debutul lui 2021 se situa la doar 1,98%.

Creşterea acestui indice a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022, evidențiază aceeași sursă.

„Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,31%, de la 5,28% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,39% de la 5,36%, cât era în şedinţa anterioară.”, a adăugat sursa citată.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele, în lei. Evoluţia acestei rate medii ste influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața, inflaţia, dar şi politica fiscală, conform aceleași surse.

Din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Acesta se notează, IRCC și este cel care înlocuiește ROBOR pentru creditele retail noi, în lei.

Soluția de a nu mai plăti rate foarte mari

Pentru românii care plătesc rate foarte mari la bancă există o soluție. Aceștia pot merge să mute contractele de credit de la ROBOR la IRCC, pentru a da sume consistent mai mici. 

Pentru a beneficia de această soluționare, românii trebuie să știe că se aplică pentru creditele făcute după anul 2019, iar dobânda poate să ajungă chiar la jumătate din sumă față de creditele legate de ROBOR, potrivit zf.ro, relatează sursa citată.

„Cei care vor să facă trecerea de la ROBOR la IRCC pot să facă o cerere la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii”, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: