O scrisoare trimisă din penitenciar a scos la iveală o crimă comisă cu douăzeci de ani în urmă. Iulian Tudor, un bărbat de 64 de ani aflat în detenție pentru o dublă crimă comisă în județul Buzău, a recunoscut într-o scrisoare trimisă primarului din comuna Ograda, județul Ialomița, că a ucis o femeie dispărută în urmă cu două decenii. În scrisoare, el indica și locul exact unde a fost îngropat cadavrul – în curtea unei case în care a locuit împreună cu o altă femeie. Victima, Victoria Dobre, figura de ani buni pe lista persoanelor dispărute.
Victoria Dobre, ucisă de un fost iubit. Dispariția ei, elucidată după 20 de ani
Cazul Victoriei Dobre a fost considerat, timp de două decenii, o dispariție fără urme. În realitate, femeia fusese ucisă de Iulian Tudor, cel care avea o relație cu ea, dar întreținea în paralel o altă legătură amoroasă. Potrivit anchetatorilor, femeia devenise incomodă pentru Tudor, care a decis să o elimine. După comiterea crimei, el a pus cadavrul în saci de plastic și l-a ascuns în curtea concubinei sale.
Scrisoarea sa, redactată și expediată de la Penitenciarul Focșani, a fost trimisă primarului din Ograda. Acesta, la rândul său, a transmis epistola autorităților. Poliția a demarat imediat investigații și a confirmat, în scurt timp, cele relatate de deținut.
„Am trimis hârtia la Poliție, au venit, au săpat și au găsit cadavrul”, a declarat primarul din Ograda conform Antena3 CNN
Autoincriminare în speranța unei pedepse mai ușoare
Deținutul a mărturisit crima cu intenția de a obține circumstanțe atenuante în dosarul în care este cercetat pentru dublul omor de la Buzău. Totuși, gestul său nu a avut efectul dorit. Recunoașterea unei crime suplimentare nu doar că nu l-a ajutat, ci l-a autoincriminat într-un nou dosar penal, ceea ce înseamnă o pedeapsă cumulată mult mai severă.
Anchetatorii analizează acum toate faptele comise de Iulian Tudor și pregătesc un dosar penal complex, care va include atât dubla crimă de la Buzău, cât și omorul comis cu 20 de ani în urmă în județul Ialomița, conformindependentonline.ro.
Cine este Iulian Tudor. Un trecut marcat de violență extremă
Iulian Tudor este cunoscut de autorități ca o persoană cu antecedente penale grave. În iulie 2024, el a fost reținut în județul Buzău pentru două crime comise cu o brutalitate ieșită din comun: o femeie în vârstă de 75 de ani a fost ucisă în propria locuință, iar fiul acesteia – un bărbat de 56 de ani – a fost găsit îngropat în curtea lui Tudor, în localitatea Udați, comuna Smeeni.
Polițiștii au fost alertați de vecinii bătrânei, care au observat că aceasta nu mai ieșise din casă de mai multe zile. La fața locului, autoritățile au găsit trupul neînsuflețit al femeii, iar investigațiile ulterioare au dus la descoperirea fiului ei, ucis și ascuns în curtea unui cunoscut – Iulian Tudor. Suspectul nu a fost găsit atunci la domiciliu, dar a fost capturat ulterior.
„Poliţiştii au demarat activităţile specifice în vederea depistării fiului femeii. Astfel, sub coordonarea parchetului, au fost continuate investigaţiile şi demersurile procedurale, bărbatul de 56 de ani fiind găsit decedat în curtea locuinţei unui cunoscut, un bărbat de 64 de ani, din Smeeni, fără ca acesta din urmă să fie găsit la domiciliu.
În urma administrării materialului probator, poliţiştii din Buzău au stabilit că principalul bănuit de comiterea actelor de agresiune este bărbatul de 64 de ani din Smeeni”, a anunțat la momentul respectiv IPJ Buzău.
Un istoric penal grav: condamnări pentru viol și violare de domiciliu
Tudor fusese eliberat în 2023 dintr-o altă condamnare, ispășită pentru fapte deosebit de grave – viol și violare de domiciliu. După eliberare, el a revenit în satul natal, unde a continuat comportamentul violent care îl caracterizase ani la rând.
Cunoscut pentru comportamentul agresiv și tendințele de izolare, bărbatul era o prezență neliniștitoare în comunitate, dar nimeni nu anticipa amploarea faptelor comise. Descoperirea cadavrelor din curtea lui și mărturisirea celei de-a treia crime confirmă suspiciunile că este vorba de un criminal în serie, cu un istoric violent care nu a fost niciodată complet investigat.
Peste 30 de persoane, încă dispărute. Un sistem care nu oferă răspunsuri
Victoria Dobre se afla pe lista oficială a persoanelor dispărute de mai bine de 20 de ani. Numele ei, alături de alte peste 30 de persoane din județul Ialomița și din țară, figura pe site-ul Poliției Române, fără ca autoritățile să fi putut avansa în anchetă până la momentul recunoașterii.
Cazul ridică întrebări serioase despre capacitatea autorităților de a rezolva disparițiile vechi și de a urmări sistematic persoanele cu un trecut infracțional dovedit. În acest context, apariția unei simple scrisori a reușit să ofere mai multe răspunsuri decât ani întregi de anchete eșuate.
Sursa foto: Click