Redactia.ro
Home » Home » Cum a ajuns Ion Iliescu la putere după fuga lui Nicolae Ceaușescu: O lovitură militară de stat dezvăluită de Procurorul Militar

Cum a ajuns Ion Iliescu la putere după fuga lui Nicolae Ceaușescu: O lovitură militară de stat dezvăluită de Procurorul Militar

Cum a ajuns Ion Iliescu să preia puterea asupra României?!

La 22 decembrie 1989, în România, se consuma un moment crucial în istorie, marcat de schimbări politice radicale. Fuga lui Nicolae Ceaușescu de la conducerea țării părea o eliberare, dar conform dezvăluirilor procurorului militar Cătălin Ranco Pițu, această aparentă „revoluție” a fost, de fapt, o lovitură militară de stat orchestrată de Ion Iliescu și aliații săi.

Procurorul Pițu susține că grupul de „civili” condus de Ion Iliescu a fost format încă din anii ’60 și a avut un singur scop: înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu. De-a lungul decadelor, membrii acestui grup au elaborat un plan meticulos pentru preluarea puterii, care s-a concretizat în decembrie 1989.

Prăbușirea autorității lui Ceaușescu

Evenimentele decisive au început să se desfășoare în dimineața zilei de 22 decembrie. Generalul Victor Atanasie Stănculescu și șeful Securității, Iulian Vlad, au luat măsuri decisive pentru slăbirea puterii lui Ceaușescu. Prin emisiunea unor ordine contradictorii, Stănculescu a creat confuzie, permițând maselor de muncitori să pătrundă în piață fără opoziție militară.

Simultan, Iulian Vlad a dispus unităților de securitate să-și depună armele și să părăsească sediul CC, permițând astfel manifestanților să ocupe clădirea. A fost un scenariu pus la punct pentru a slăbi regimul și a pregăti terenul pentru preluarea puterii.

Rolul Cheie al lui Ion Iliescu și al Generalului Militaru

La ora 16.00, Ion Iliescu a intrat în sediul Ministerului Apărării Naționale, unde i s-a prezentat onorul militar ca unui șef de stat. Acest moment a simbolizat preluarea oficială a puterii politico-militare în România. Generalul Nicolae Militaru a jucat un rol esențial în coordonarea loviturii de stat, devenind ulterior ministru al Apărării sub conducerea lui Iliescu.

Procurorul Pițu subliniază că gruparea lui Ion Iliescu și-a asumat explicit obiectivul înlăturării violente a lui Ceaușescu și instaurarea unui nou regim politic, menținând totodată România în sfera de influență a URSS.

„Ei bine, când Victor Stănculescu se vede cu Ceaușescu înlăturat în fapt din Comitetul Central, se duce la Ministerul Apărării Naționale și emite o notă telefonică la ora 14.10, în ziua respectivă de 22 decembrie, prin care le ordonă tuturor unităților militare din România ca, din acel moment, să asculte exclusiv de ordinul ministrului Apărării.Acesta este momentul în care lui Nicolae Ceaușescu i se ia prerogativa de comandat suprem al Forțelor Armate. Nicolae Ceaușescu nu a mai putut din acea clipă să dea nici măcar un ordin, nici măcar ultimului soldat al României.Mai mult decât atât și foarte interesant, la orele 16.00 ale zilei de 22 decembrie, în sediul central al Ministerului Apărării Naționale, intră un grup de civili, conduși de fostul nostru președinte, Ion Iliescu, grup primit de toți generalii cu funcții cheie din Ministerul Apărării Naționale, secondați de toți șefii de direcții din departamentul Securității Statului, care se aflau și ei în sediul Ministerului Apărării Naționale și de șefii gărzilor patriotice.
La orele 16.00, lui Ion Iliescu, un civil fără funcție importantă în ierarhia de partid sau în orice ierarhie din România, i se prezintă onorul militar ca unui șef de stat în fața biroului Ministerului Apărării Naționale.În acel moment, Ion Iliescu își asumă această calitate de nou șef de stat al României. Repet, i s-a dat onorul și este momentul în care armata și Securitatea și-au dat mâna și au hotărât ca Ion Iliescu să fie noul lider al României.Din acel moment, foarte important, Ion Iliescu se comportă ca nou lider al României, lider politico-militar și este foarte important de subliniat acest lucru.Este suficient să vedem comunicatul CFSN din seara zilei de 22 decembrie în care se spune că CFSN a preluat puterea totală în statul român, că și-a subordonat toate ministerele, inclusiv cele de forță, că CFSN se bazează pe armată, armată care a înglobat toate celelalte structuri militare ale României”, a declarat procurorul Cătălin Ranco Pițu pentru antena3.ro.

Un moment crucial a fost când generalul Stănculescu a convins pe Nicolae Ceaușescu să părăsească sediul CC. Prin emiterea unei note telefonice la ora 14.10, Stănculescu a ordonat tuturor unităților militare să asculte exclusiv de ordinul ministrului Apărării, tăind astfel prerogativele de comandant suprem ale lui Ceaușescu. A fost momentul în care Ceaușescu a pierdut controlul asupra Forțelor Armate.

Procurorul Cătălin Ranco Pițu afirmă că grupul condus de Ion Iliescu a preluat puterea politică și militară în România prin intermediul unei „revoluții” orchestrată, bazată pe planuri elaborate și executate cu precizie.

Aceste dezvăluiri au fost subliniate într-un rechizitoriu din 2022, care a condus la trimiterea în judecată a unor personalități cheie implicate în evenimentele din decembrie 1989, inclusiv Ion Iliescu. Dosarul, cu mii de volume și sute de mii de pagini, reprezintă un pas important spre clarificarea istoriei recente a României.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: