Iată cum alegem peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire și la ce detalii să fiți cu mare băgare de seamă.
Cum alegem peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire. La ce detalii să fiți cu mare băgare de seamă
De Buna Vestire este dezlegare la pește, adică o permisiune acordată de Biserică credincioșilor să consume pește și alte alimente marine în anumite zile în care este interzis consumul de carne. Aceste zile includ:
- Miercurea și Vinerea din prima și ultima săptămână a Postului Mare
- Sâmbăta și Duminica din Postul Mare
- Săptămâna Sfintelor Pătimiri
- Sâmbăta Lăsatului Sec de Brânză și a Sâmbetei Lăsatului Sec de Ouă
Este important de menționat că dezlegarea la pește nu este o obligație și credincioșii au opțiunea să continue să respecte restricțiile alimentare, chiar și în aceste zile în care dezlegarea la pește este permisă.
Iată la ce să fiți cu mare băgare de seamă atunci când alegeți un pește.
„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, spune Matei Datcu, un pescar de la Marea Neagră, a transmis adevarul.ro.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor oferă sfaturi, printre care:
- Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;