Roșiile din supermarketuri au o mare „calitate”: sunt timpurii, la îndemână şi, unoeri, accesibile ca preţ. Doar că marele dezavantaj e că n-au niciun gust.
Ba mai mult, nici culoarea nu e cea care ar trebui.
Roșiile cultivate industrial, culese verzi
Roșiile cultivate industrial sunt culese verzi pentru a rămâne ferme și pentru a nu se lovi atunci când sunt transportate.
Mai apoi, sunt pulverizate cu etilenă, un gaz natural care se degajă din fructul de pe vița de vir. Rezultatul final este, de multe ori, unul lipsit de gust, pentru că nu sunt coapte, ci doar roșii.
Consumatorii vor ca acestea să fie disponibile pe tot parcursul anului, așa că fermierii seleactează plantele pe care le cultivă pentru fermitate, durata de depozitare, randamentul mare și rezistența la boli.
„Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roşii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de roşii care vin din afara ţării, sunt crescute pe o suprafaţă de apă, acea cultură hidroponică, într-o formă pe care o vedem în filmele SF, rădăcinile sunt în apă şi se spreyaza tot ce înseamnă elemente nutritive şi tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău”, spune Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară
Roşiile sunt, de fapt, vopsite
Gustul roșiilor s-a diminuat cu timpul, iar tehnologia a dus la creșterea forțată a roșiilor.
„Atunci când un supermarket are nevoie, se comandă cu 24 ore înainte. Roşiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanţă care le da acea culoare frumoasă de roşu.
Din păcate, sunt stimulate pentru a-şi schimba culoarea. Din păcate, se practică. Nu e normal, dar e comercial”, mai spune specialistul.
Specialiștii spun că scopul final este de a obține roșii la fel de dulci ca cele crescute natural, dar suficient de rezistente pentru a ajunge în magazine pe timpul iernii.