Redactia.ro
Home » Știri » Cum ar putea profita actualii salariaţi de noua Lege a pensiilor 2024. Anunţ de la ministra Muncii

Cum ar putea profita actualii salariaţi de noua Lege a pensiilor 2024. Anunţ de la ministra Muncii

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea s-a aplicat din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat deja în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe urmază să se „activeze” din septembrie.

Pensie egală, chiar dacă ai contribuit diferit

Pensiile românilor sunt determinate de contribuțiile pe care aceștia le plătesc la asigurările sociale și de perioada totală de contribuție, exprimată în ani de muncă.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că şi românii care se află acum în câmpul muncii pot profita de noua Lege a pensiilor 2024.

Să ştiţi că noua lege a pensiilor este şi pentru mine, şi pentru dumneavoastră, pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată, fiindcă noua lege a pensiilor aduce respect pentru români în sensul că, dacă ai ieşit la pensie în ani diferiţi, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, ai plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală vei avea o pensie egală.

Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare.

Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.

Câţi români iau pensie de peste 4.000 de lei pe lună

Indexarea pensiilor cu 13,8% înseamnă o infuzie de aproape un miliard de euro în buzunarele românilor care au deja pensii mai mari de 4.000 de lei net.

Astfel, fiecare pensie de 4.000 de lei net, apropiată de salariul mediu net pe ţară, a crescut, în medie, cu 800 de lei.

La sfârşitul anului 2023, în România erau 500.000 de pensionari care câştigau peste 4.000 de lei pe lună şi cărora, conform majorărilor de la 1 ianuarie, veniturile din pensii le-au crescut cu 13%.

Practic, pentru fiecare pensionar înseamnă circa 800 de lei în plus în buzunar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: