Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea care te pune pe gânduri

Cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea care te pune pe gânduri

GALERIE FOTO (2) Cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea care te pune pe gânduri

Iată cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea te poate pune pe gânduri.

Cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea care te pune pe gânduri

Ficatul are mai multe funcții indispensabile organismului, inclusiv neutralizarea substanțelor dăunătoare, curățarea sângelui și crearea nutrienților vitali.

Ciroza este ultimul stadiu al fibrozarii ficatului și este provocată de numeroase forme de boli sau probleme hepatice, precum hepatită sau alcoolismul cronic. Prin urmare, nu doar alcoolul poate fi cauza apariției cirozei, ci şi anumite boli hepatice şi nu numai.

Când o persoană are ciroză, ţesutul hepatic normal este înlocuit cu unul cicatricial nefuncţional, iar pe măsură ce boala avansează, ficatul va avea din ce în ce mai putin țesut sănătos.

Ficatul, organ care are o impresionantă putere de autoregenerare, este afectat de factori precum alimentaţia nesănătoasă, dar mai ales de consumul intens de alcool pe perioade îndelungate şi de boli hepatice precum hepatitele B şi C. De fiecare dată când acest organ este agresat, ficatul încearcă să repare daunele provocate, iar în timpul acestui proces se formează ţesut cicatricial, informează Mayo Clinic. Cu cât acest lucru continuă, cu atât se formează mai mult astfel de ţesut, astfel încât ficatul nu se mai poate regenera corespunzător. Din punct de vedere funcţional, ciroza este însoţită de prezenţa nodulilor regenerativi înconjuraţi de ţesut fibrozat dens, a relatat clicksanatate.ro.

Mai jos, puteți vedea în stânga, un ficat sănătos, iar în dreapta, unul afectat de ciroză.

Cum arată un ficat afectat de ciroză. Imaginea care te pune pe gânduri
Ficat sănătos (stânga) și ficat afectat de ciroză (dreapta). Foto: Shutterstock

Deteriorarea ficatului produsa de ciroza este, în general, ireversibilă. Insă, daca ciroza hepatică este diagnosticată precoce si este tratata cauza, deteriorarea ulterioara poate fi limitata. În cazuri rare, boala este reversibila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: