Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum crează albinele forme hexagonale în stupi? De ce este această formă perfectă?

Cum crează albinele forme hexagonale în stupi? De ce este această formă perfectă?

albine

Forma celulelor albinelor a stârnit controvesre de-a lungul timpului. Procesul prin care ajung la această formă este încă dezbătut.

 Cum ajung albinele la forma hexagonală?

Astăzi, se crede că albinele construiesc în primă fază o formă cilindrică. Mai apoi, cu ajutorul căldurii modifică celula  până formează șase unghiuri perfecte. Albinele încep procesul prin  formarea cercurilor în ceară, folosind corpul lor ca instrument.

De ce hexagon și nu altă formă?

Aceste forme sunt foarte utile. Albinele pot depozita ouăle reginei, depune polenul sau mierea produsă de albinele muncitoare. Insectele au ales această formă, probabil involuntar, dar are cea mai puternică structură și nu lasă goluri. Structura este importantă pentru a putea susține greutatea depozitată și a o proteja pe tot parcursul iernii.

Formele hexagonale sunt folosite și în industrii mari, de către ingineri. Acestea sunt prezente în construcția podurilor, avioanelor și mașinilor, determinând o rezistență mai mare. Pe scurt, materialele confecționate cu forme hexagonale sunt mai puternice, chiar dacă sunt din material mai ușoare.

O singură albină produce în timpul vieții o cantitate mică de miere. Pe când, o colonie întreagă poate produce între 30 și 50 de kg de miere pe an.

Mierea are o multitudine de beneficii. Este o sursă de energie, poate preveni diabetul, atenuează alergiile, combate insomniile, ajută la tratarea durerilor în gât.

Mai mult, mierea are o putere de îndulcire mai mare decât zahărul și este absorbită mai repede în corp. Are un indice glicemic mai mare, așa că provoacă o descărcare mai mare de insulină în pancreas și este contraindicată celor cu diabet, chiar dacă îl poate prevenii.

În ciuda beneficiilor mierea nu este recomandată copiilor sub un an deoarece poate provoca botulism.  Sporii care produc această afecțiune sunt prezenți, în special pe florile pe care albinele le polenizează. La adulți cantitatea ingerată este prea mică pentru a reprezenta un pericol.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: