Redactia.ro
Home » Știri » Cum cumperi vechime în muncă? Câți bani scoți din buzunar pentru 1 an

Cum cumperi vechime în muncă? Câți bani scoți din buzunar pentru 1 an

Cum cumperi vechime în muncă? Câți bani scoți din buzunar pentru 1 an

Iată cum cumperi vechime în muncă și câți bani scoți din buzunar pentru 1 an!

Cum cumperi vechime în muncă

În România, vechimea în muncă se poate cumpăra prin achiziționarea de perioade de cotizare suplimentare la sistemul de asigurări sociale. Aceste perioade de cotizare se numesc „perioade asimilate” și sunt utilizate pentru a completa perioadele de muncă în care o persoană nu a fost angajată sau nu a avut obligația de a plăti contribuții la asigurările sociale.

Pentru a cumpăra perioade asimilate, trebuie să se depună o cerere la Casa de Pensii însoțită de documente care să ateste perioadele pentru care se dorește achiziționarea vechimii. Aceste documente pot fi, de exemplu, adeverințe de la angajatori anteriori sau documente emise de alte instituții care atestă activități desfășurate în perioadele respective.

Este important de menționat că costurile pentru achiziționarea perioadelor asimilate variază în funcție de perioada dorită și de salariul mediu pe economie din anul respectiv. În plus, achiziționarea acestor perioade nu garantează obținerea unei pensii mai mari, deoarece valoarea pensiei se calculează în funcție de mai mulți factori, cum ar fi perioada totală de cotizare și nivelul salariului.

Pentru a obține informații detaliate despre procesul de achiziționare a vechimii în muncă în România, se recomandă contactarea Casei de Pensii din zona de domiciliu sau consultarea site-ului oficial al acestei instituții.

Câți bani scoți din buzunar pentru 1 an de vechime

Costul achiziționării de perioade asimilate pentru vechimea în muncă în România în 2023 variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi perioada pentru care se dorește achiziționarea vechimii, salariul mediu pe economie din anul respectiv și alte condiții prevăzute de lege.

În general, prețul pentru achiziționarea unei luni de cotizare se calculează în funcție de salariul mediu brut pe economie din anul respectiv și poate varia între câteva sute de lei și câteva mii de lei. De exemplu, în anul 2022, prețul unei luni de cotizare a fost de aproximativ 1.267 de lei.

Este important de menționat că aceste costuri sunt orientative și pot varia în funcție de perioada pentru care se dorește achiziționarea vechimii și de situația individuală a fiecărei persoane. De aceea, se recomandă contactarea Casei de Pensii din zona de domiciliu sau consultarea site-ului oficial al acestei instituții pentru informații mai precise și detaliate despre costurile pentru achiziționarea vechimii în muncă în România în 2023.

„Contribuția minimă este de 750 lei pe lună, adică 9.000 lei pe an. Costul vechimii în muncă este mai mare cu circa 100 lei față de anul trecut şi se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Plata se face dintr-o dată sau eșalonat, pentru maxim 6 ani consecutivi sau pe bucăți”, relatează Antena 3 CNN.

„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, spune Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții, potrivit sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: